През студените месеци дните са по-кратки, а изключително важен фактор, повлияващ нивото на хормона на щастието серотонин е слънчевата светлина.
Слънчевите лъчи блокират разграждането на невротрансмитера серотонин през лятото, докато през зимата се наблюдава противоположния ефект – по време на кратките дни и дългите нощи той бързо се разгражда.
Дефицитът на серотонин се свързва с трудности със заспиването, есенна и зимна депресия, загуба на енергия в тъмния сезон, повишено усещане за болка, но също и с едностранни или натрапчиви хранителни навици, като например силно желание за сладкиши. Но самото яденето на сладкиши има противоположен ефект и намалява нивата на серотонин в тялото.
Ето защо, особено през есента и през зимата, супа от тиква и джинджифил е нужно да присъства по-често в менюто като полезна алкална храна.
Тиквата е лечебна за зрението и имунната система, съдържа бета каротин, отговорен за характерния оранжев цвят, койтп се преобразува от тялото във витамин А. Сто грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин, особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.
Тиквите са богати и на аминокиселината триптофан, която е важна за производството на хормона серотонин
Продукти
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 щипка смлян пипер (или лют червен пипер)
- 4 семена от кардамон
- 1 чаена лъжичка куркума
- 1 кг тиква
- 1, 5 см пресен джинджифил
- 500 мл вода
- 400 мл кокосово мляко или нискомаслено мляко
- 1-2 кубчета от зеленчуков бульон
- 1 чаена лъжичка кокосово масло или краве масло
Начин на приготвяне
Задушете лука, добавете нарязания на дребно чесън. След това добавете чили пипер, семената на кардамона и куркумата. След около минута добавете нарязаната тиква, водата, кокосовото мляко, настъргания джинджифил и зеленчуковите кубчета. Още до като тиквата е твърда, пасирайте.
След това подправете със сол на вкус и черен пипер. Накрая се добавя маслото. Супата от тиква и джинджифил е изключително подходяща като стартер, супа за обяд или като закуска