Алкален баланс през зимата | Alka®

Алкален баланс през зимата

Защо човек е особено „кисел” през зимата

Все още не се обръща достатъчно внимание на негативните влияния на прекомерната киселинност върху здравето.

Ако се чувстваме напълно изчерпани, се нуждаем от алкални храни, които да противодействат на киселините.

Те са ни необходими, дори само за да презаредим „батериите” си.

Всеки орган, всяка клетка може да бъде увредена или унищожена от високото киселинно обременяване.

През зимните месеци положението обикновено се влошава. Човек приема повече храна, особено сладки неща. Успоредно с това консумира по-малко сурови плодове и зеленчуци, по-рядко излиза навън и се движи по-малко.

А това намалява също дихателната честота.

Тъкмо дишането обаче е един от основните елементи на механизма за естествено прочистване на организма от шлака. Ако например по време на разходка на чист въздух дишате по-бързо и по-дълбоко, това стимулира също издишването на киселини под формата на въглероден диоксид.

Успоредно с черния дроб, бъбреците и червата белият дроб е важен отделителен орган за поддържане на алкално-киселинното равновесие.

През студените месеци на годината повишената киселинност прави отблъскването на болестотворните причинители от тялото особено трудно.

Киселите обменни продукти надделяват – това затормозява имунната система и болестите зачестяват. Балансираното хранене може да предпази организма от вредните обменни продукти и да подсили съпротивителните му сили.

Други причини за прекомерната киселинност през зимата са:

  • високата консумация на образуващи киселини храни като продуктите от бяло брашно, индустриалната захар или бързите закуски;
  • надмерната употреба на животински белтъчини;
  • недостатъчният прием на пресни алкални храни ( например сурови плодове и зеленчуци);
  • прекомерната консумация на
    никотин, алкохол и кофеин;
  •  претоварването и стреса;
  • липсата на движение;
  • депресиите;
  • надмерната или неправилната употреба на медикаменти.

Според експертна оценка между 80 и 90% от населението страда от свръх-киселинност!  Вярно е, че тялото притежава механизми по естествен начин да се освобождава от киселините. Това е така обаче, само ако са налице определени предпоставки.

Много често не се взима под внимание фактът, че организмът не може да функционира безпределно. Когато поради претоварване регулационните механизми на алкално-киселинната обмяна откажат, човек може да се разболее.

Неправилно хранене, стрес, вредни вещества, медикаменти – организмът всяка секунда трябва да неутрализира обременяващите го субстанции. Ако тялото е затруднено с отделянето им, алкално–киселинният баланс се променя.

Студът, влагата, липсата на слънчева светлина и сухият въздух в затоплените помещения и без това улесняват проникването им в
организма. Чрез консумацията на сладки храни и бързи закуски вече и децата страдат от силно киселинно обременяване.

През последните 50 години храненто напълно се промени и това е основната причина за масово разпространената свръхкиселинност.
Наблюдава се истински киселинен прилив: сярна, азотна и пикочна киселини от богатото на месо хранене, оцетна киселина от сладките
храни, дъбилна киселина (танин) от кафето, въглена (въглероден диоксид) или фосфорна киселина от газираните напитки.

Към това се добавят и киселините, които организмът сам произвежда. Като солната киселина при стрес и страх или млечната киселина при физическо претоварване.

 

bg_BGБългарски