Алкалните храни са много цветни, красиви и здравословни.
Днес ще Ви представим Салца от Авокадо и Манго.
Поставена с помощта на пръстен / ринг за салати и десерти, върху свежи листа от зелена салата и поръсена с нежна рукола и подправки тя ще бъде просто прерасна и запомнена!
Салцата е вид сос от испанската и мексиканската кухня. Използва се за предястие или гарнитура към основни ястия или месо и риба.
Основната съставка на салцата са доматите или плодовите сокове, които са богати на витамини и минерали. витамин C, който е подсилва имунната система и предпазва от инфекции.
Богати на Витамин C са и чушките. Този зеленчук има доказан ефект в борбата с мазнините. Чушките помагат при артрит и намалят риска от онкологични заболявания.
Някои подправки, които могат да се сложат в салцата, притежават лечебни свойства и са богати на полезни вещества. Сред тях са босилекът, магданозът и копърът.
Добре приготвената салца със свежи продукти е изключително полезна!
Продукти за Цветна салца
За салсата:
- 1 манго
- 1 авокадо
- 2 сладки червени чушки
- 1 малка глава червен лук
- 1 супена лъжица сушени листа от кориандър
(или няколко клончета пресни) - няколко листа фино нарязана прясна мента/джоджен
За дресинга:
- 1 скилидка чесън, стрита или ситно нарязана
- 2 супени лъжици бял балсамов оцет (ябълков)
- 3 супени лъжици зехтин
- щипка черен пипер / сол
- сок от 1/2 лимон
- 1 голяма чаена лъжичка червен пипер
- щипка кайенски пипер (или чили)
Начин приготвяне
Нарежете всички съставки на кубчета и ги поставете в купа. Разбъркайте внимателно до тяхното смесване. Готовата салца ще подобри вкуса си, ако я поставете на хладно за няколко часа.