Тепенадата от сушени домати с пресни подправки и чесън е перфектно и леко предястие за всеки един обяд или вечеря.
Сервирайте доматената тапенада с препечени филийки ръжен, пълнозърнест хляб или поднесена с крекери.
Продукти
- 100 гр сушени домати
- 1 скилидка чесън
- 2 супени лъжици слънчоглед, тиквени семки или кашу
- 1 супена лъжица конопени семена (или конопен протеин)
- шепа пресни билки: мащерка, риган, розмарин, босилек, градински чай и др.
- 2 супени лъжици зехтин /слънчогледово олио
- 1 чаена лъжичка от куркума или смлян кориандър
- черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне
Потопете сухите домати в гореща вода в продължение на полоин час час. Ако доматите са в масло, изплакнете ги. Запазете няколко супени лъжици от водата, в която са били накиснати.
Сложете всички продукти в съда за пасиране или кухненския робот и смелете до хомогенна смес. Ако тапенадата е твърде суха добавете няколко лъжици топла вода, в която са били потопени сухите домати.
Тапенадата е страхотна като сандвич в комбинация с резенчета краставица или домат!
Съвети за здраве
Комбинацията от хляб с конфитюр, шоколад или хляб с масло и сирене, пастет или колбаси не е диетичен и здравословен избор. Въпреки това много хора ядат подобна закуска или обяд.
Тъй като хлябът може бързо да повиши нивата на кръвната захар, както и кофтюрите, ние получаваме голям пик в нивата на кръвната захар.
Ако нямаме движение през деня, излишната глюкоза се съхранява като мазнина главно около кръста.
Изборът на храната в повечето случаи е много по-категоричен от количеството калории. Затова е много важно за всички, които искат да останат здрави и във форма, винаги да комбинират хляба с протеини.
Протеините забавят усвояването на захарите (от въглехидратите), което означава, че се произвежда много по-малко от хормона инсулин за съхранение на мазнини.
Ето защо тази Тапенада от сушени домати е прекрасен избор като алкална храна и диетично ханене.
Други вкусни протеини за хляб са: пастет от авокадо и орехи, пастет от авокадо и банан, яйце, тахан, орехова паста, домашно приготвена яйчена салата.
Изборът на брашно също определя колко бързо се повишава кръвната Ви захар. Пшеничният хляб причинява най-бързо нарастване и по този начин насърчава съхранението на мазнини най-бързо. За предпочитане са пълнозърнестите брашна.