Киселинност на тялото | Alka®

Киселинност на тялото

Колко е кисело тялото?

В основата си киселините не са вредни за организма. Както и за всичко друго в живота обаче, важни са съотношенията. В тялото ни се съдържат както киселини, така и основи.

В състава на човешкото тяло се съдържат от 70 до 80 % алкални основни и 20 до 30 % киселинни телесни сокове.

За да неутрализира киселините, организмът се нуждае от минерални вещества. Те са основни по своя характер .

Ако една кисела и една алкална молекула си взаимодействат, се образува неутрална солна молекула.

Тя може без проблем да бъде отделена от организма. Колко време ще е необходимо на тялото да компенсира „нередностите”, е индивидуално и зависи между другото от личната кондиция и стила на живот.

Основният метод за поддържане на алкално-киселинния баланс е храненето.

70 до 80% от употребяваните храни трябва да са силно алкални и едва 20 до 30% могат да бъдат богати на киселини.

Като цяло обаче се храним точно наопаки. Затова човек се нуждае също от други възможности за отделяне на прекомерните киселини като спортна активност или допълнителни мероприятия за пречистване на организма като сауна или саниране на червата.

Свръхкиселинността остава дълго време незабелязана

Свръхкиселинността е бавно действащ процес. До 20, а понякога и повече години могат да минат, докато киселинното обременяване стане видимо чрез предизвикано от него заболяване.

Алармиращи сигнали обаче се наблюдават и по- рано.

Например, когато е постоянно подут коремът или движенията са затруднени. С нарастването на свръхкиселинността организмът започва да извлича важни минерали от тъканите в опита си да неутрализира излишъкът от киселини.

Космените фоликули се деминерализират, ноктите стават чупливи. При много висок киселинен излишък възникват също възпаления, клетъчни смущения и тъканни изменения.

Като се има предвид, че алкално-киселинните реакции участват в почти всички химически процеси в организма, е обяснимо защо толкова много хронични заболявания се дължат на промените в алкално киселинния баланс. Важно: неутрализирането на киселините изисква време Вярно е, че при постене или лечебен глад човек може бързо да се освободи от шлаката.

За да се освободи от трупаните с години вредни отпадни продукти от обмяната обаче, се изисква търпение.

Правилото е: ако човек например иска да се отърве от натрупаната в рамките на една „нормална” година шлака, той трябва да спазва последователна алкална диета в продължение на един месец.

Образуващите основи минерали е най-добре да бъдат приемани с храната, преди всичко под формата на сурови плодове и зеленчуци.

bg_BGБългарски