Спанакът полезен и алкализиращ | Alka®

Спанакът полезен и алкализиращ

Кое прави спанакът и свързаните с него зеленолистни зеленчуци толкова мощни и здравно подкрепящи алкализирането на организма?

Броят на съединенията, които са открити в спанака е наистина впечатляващ. Спанакът съдържа каротеноиди, антиоксиданти, витамин К, коензим Q10, витамини, минерали, хлорофил, полифеноли, бетаин, и интересно, извлечени от растения, омега 3 мастни киселини.

Това е кратък списък и е трудно да се убедим за това какво голямо значение имат тези хранителни вещества за здравето ни, но тъй като те работят в синхрон и спомагат за укрепване.

Спанакът и свързаните с него листни зеленчуци са важни за предотвратяване на дегенерация на макулата поради наличието на каротиноиди, лутеин/зеаксантин и, така както и при морската храна, омега-3 мастни киселини, които могат да предложат мощно намаляване на риска от дегенерация на макулата.

Интересно е да се отбележи, че лутеинът и значителен процент от зеаксантинът намерен в макулата идват от храната, която консумираме, като по този начин укрепваме като следваме предписанието да се ядат най- добрите източници на лутеин – спанак и зеле – редовно.

За тези, които просто не могат да си доставят зелени зеленчуци или риба, яйцата богати на омега 3 мастни киселини, които могат да бъдат намерени на почти всеки пазар, съдържат много от бионаличните количества лутеин, зеаксантин и омега 3 мастни киселини.

Не е изненадващо, че спанакът е мощен съюзник в борбата срещу рака.

Спанакът би могъл да намали рискът от най-често срещаните заболявания на 21 век. Зеленолистните зеленчуци са лесно достъпни и силно питателни, но повечето хора не консумират достатъчно количества от тях.

Изследванията непрекъснато потвърждават, че хората, които ядат тези зеленчуци, по-рядко се разболяват от рак и сърдечни заболявания .

Много изследвания са доказали обратнопропорционална връзка между консумацията на спанак и следното:

  • сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и заболяване на коронарната артерия;
  • рак на дебелото черво, белите дробове, кожата, орално, на стомаха, на яйчниците, рак на простатата и рак на гърдата;
  • свързана с възрастта дегенерация на макулата;
  • катаракта;
  • изследвания показват, че спанакът може да помогне за предотвратване или забавяне на свързаният с възрастта когнитивен спад.

Редица проучвания показват обратнопропорционална връзка между консумацията на спанак и почти всеки вид рак.

Изследователите смятат, че той е най-богатият на витамини, минерали, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитонутриенти, които вършат работа.

Например, спанакът предлага голямо количество глутатион и алфа-липоева киселина – два важни антиоксиданти.

Тези вещества се произвеждат от нас самите, но с възрастта тази способност да ги произвеждаме стихва. Ето как спанакът може да допринесе за вашето здраве, като ви достави глутатион, както и алфа-липоева киселина.

В допълнение към тези два антиоксиданти, спанакът доставя каротеноидите лутеин/зеаксантин и бета-каротин, които играят важна роля в отбранителните противоракови системи в тялото ни.

Както значителният принос за насърчаването на здравето на очите и предотвратяване на рака, спанакът (и други зеленолистни зеленчуци) също благоприятстват сърдечно- съдовата ни система.

Витамин С, бета-каротин, както и други хранителни вещества в него, работят заедно, за да се предотврати образуването на окисленият холестерол при изграждането на стените на кръвоносните съдове.

Не можем да не споменем и за невероятната фолиева киселина. Фолиевата киселина е важен фактор за здравето на сърцето, тъй като работи заедно с B6 и бетаин, до по-ниски серумни нива на хомоцистеин – опасна аминокиселина.

Ние научаваме повече всеки ден, за опасностите от хомоцистеинът и неговата асоциация с болестите на сърцето, с мозъчният инсулт, остеопорозата и когнитивността при възрастните хора.

И накрая, не можем да не споменем наличието на калий и магнезий, които също имат значителен принос за здравето на сърцето. Те допринасят за понижаване на кръвното налягане и рискът от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

bg_BGБългарски