Какво е „pH“ на кожата и какъв е идеалният й „pH баланс“ | Alka®

pH" на кожата и какъв е идеалният й "pH баланс

Кожата, като всеки орган в тялото работи най-добре в определена идеална балансирана среда, особено когато става въпрос за рН.

pH баланс е числова скала (обикновено между 0 и 14), която измерва киселинните или неутралните стойности на тялото.

Кожата поддържа най-добър баланс ,когато е  около 5,5 pH ,което е леко кисела среда.

При идеалното pH (5,5) кожата е в състояние да поддържа добра  защитна кисела бариера и заедно със своите естествени мазнини,потни секрети и естествени бактерии функционират като истински защитен орган.

Защо pH балансът е важен за кожата?

Всяко голямо отклонение – било то твърде високо на рН или твърде ниско променя „екосистемата“ на кожата и причинява възпаление и дразнене, когато естествените масла и естествените бактерии по кожата са нарушени.

Връзката между рН и бактериите идва от смяната на рН в едната или другата стойност на тялото, така че „добрите“ бактерии вече не са в състояние да контролират възпалението и „лошите“ бактерии.

Какви са признаците, че pH на кожата е извън баланс?

Когато хората се оплакват, че кожата им е прекалено зачервена, суха, сърбяща или твърде мазна -това e защото идеалният баланс на кожата е променен и pH се е изменило.

Създава се каскада от възпалителни фактори и дисбаланс в естествената флора.

Ако pH е твърде алкално, причинява изсушаване и понижена хидратация на кожата, което води до поява на екземи и подчертава признаците на стареене (като фини линии, бръчки). От друга страна, ако киселинния pH спектър на кожата е на твърде ниско ниво, се създава засилено зачервяване и възпаление.Същото важи и за цялостната ни вътрешна система.

Ние имаме естествена бактериална флора, която помага за повишаване на имунната система и спомага за минимизиране на лошите бактерии. Когато нарушим този чувствителен баланс, възпалителните маркери в дебелото черво (и кожата) се увеличават, задействайки акне, розацея и може би други възпалителни състояния на кожата.

Всяко отклонение пречи на кожата да изглежда и да се чувства добре.

Как най-добре може да се възстанови pH баланса на кожата?

Пробиотиците могат да помогнат за възстановяване на баланса на кожата и бактериите както отвън, така и отвътре, но е важно да се придържате към добър локален режим и диета, за да намалите и нарушаването на добрата бактериална флора и рН.

Много актуални продукти за грижа за кожата днес съдържат пробиотици или заявяват, че са с баланс на рН. И двете от тези техники ще помогнат да се възвърне идеалната среда за кожата.

Освен това, не забравяйте да се отнасяте деликатно към кожата си (без прекомерно почистване или използване на произволни продукти). Това ще ви помогне да предотвратите унищожаването на чувствителната киселинна „мантия” и ще помогне за защитата на кожата ви.

bg_BGБългарски