15 съвета за алкализиране на тялото | Alka®

15 съвета за алкализиране на тялото

Как да направите тялото си пo алкалнo и 15 съвета за повишаване на нивата на рН на тялото

Защо тялото става алкално или кисело?

Има два основни фактора, които допринасят за това тялото да става твърде кисело.
-Храната, която ядем. (месо, кафе, шоколад, брашно, захар, алкохол)
– Стресът от ежедневието.  Стресът прави тялото ни по-кисело в телата ни.

Разбиране на нивото на рН в тялото

Повечето хора не спират да мислят за киселинно-алкалния баланс в кръвта , но оптималното рН е най-решаващо за здравето на човека. Наличието на балансирано рН защитава телата ни.

Някои дори казват, че болестите не могат да се развиват в тяло, чието рН е в равновесие. Небалансираното рН позволява на нездравите организми да растат, увреждат тъканите и органите и да разболяват имунната система.

Оптималното рН на тялото е 7,36, което е леко алкално.

ph баланс

Тъй като телата са прекалено кисели, най-добре е да се фокусирате върху алкализирането на организма, за да поддържате правилното здраве. Киселата среда в тялото намалява способността си да възстанови увредените клетки и да детоксифицира тежките метали. Тя също така създава среда, в която туморните клетки се развиват, и прави тялото по-податливо на умора и болести.
Ацидозата е по-често срещана в днешното общество, отколкото през миналите векове поради драстичните промени в нашите хранителни навици в сравнение с тези, които са били преди нас.
Изборът на повече алкални храни може да помогне за промяната на рН баланса. Това позволява на тялото да функционира по най-добрия начин.

Лакмусови рН тест ленти
Лакмусовите pH тест ленти представляват цветни хартиени ленти с индикатор, вещество променящо цвета си в зависимост от рН на разтвора в който е потопено.

Въпреки това, много от храните, които хората обичат, са много кисели. Храненето с прекалено много кисели храни с течение на времето намалява естествените функции на организма и може да ви накара да се чувствате уморени и мудни.
Кои храни са алкални и кои са кисели? Както е посочено, скалата се движи от 0 до 14, а вие трябва да постигнете балансирано рН от

Нашата храна днес е с твърде киселинно образуваща. Особено в продуктите от животински произход, като месо, яйца и млечни продукти.

Алкализиращи храни:

 • спанак
 • броколи
 • моркови
 • карфиол
 • зеленчуци
 • ягоди
 • див ориз

Преработени храни и напитки силно киселинно образуващи:

 • бяло брашно
 • месо и яйца
 • захар
 • шоколад
 • крема сирене
 • кафе
 • безалкохолни напитки

Неутрални храни (слабо кисели):

 • варени зърна
 • кокосов орех
 • сьомга
 • ябълки
 • маслини
 • банани

Консумираме твърде малко от алкалните храни като пресните зеленчуци- спанак, броколи, карфиол, моркови, зеленчуци, ягоди и див ориз.

Освен това, ние ядем киселинно производствени преработени храни като бяло брашно и захар и пием напитки, произвеждащи киселина, като кафе и безалкохолни напитки.

Пуканки, крема сирене, шоколад, плодови сокове и ядки са кисели храни, които вредят на цялостното ни здраве.Някои по-неутрални храни, които са само леко кисели, включват варени зърна, кокос и сьомга.

От друга страна има храни, които са напълно неутрални като ябълки, маслини и банани. Освен това, всички зърна, независимо дали са цели или не, увеличават киселинността в тялото.

Много хора ядат по-голямата част от нормата си от растителна храна под формата на обработена пшеница или царевица. Проблемът е, че ако не консумирате достатъчно алкално стимулиращи храни, за да противодействате на това, тялото може да стане податливо на болести.
Калциевите млечни продукти всъщност водят до остеопороза, защото създават киселинност в организма. Когато кръвообращението натрупа твърде много киселина, той взема калций от костите, защото калция е алкална субстанция. Това помага на тялото да балансира нивото на рН.

Така че, докато много хора смятат, че яденето на калций е ключът към силните кости, най-добрият начин да се предотврати остеопорозата е да се яде много алкално зелено листни зеленчуци.
Странична бележка: Една от тайните за балансиране на нивата на рН е да планирате предварително здравословната си диета.

Как можете да разберете дали тялото Ви е твърде алкално или кисело?

Най-бързият начин да получите тази информация е да измерите нивото на рН на тялото, като използвате ленти с ниво на рН, които можете да закупите в местната аптека. Въпреки това, ако нямате тези ленти и искате да знаете какво е вашето pH, ето някои симптоми, които, ще ви подскажат дали сте твърде алкални или твърде кисели.

Какви са симптомите за твърде киселинно тяло?

Ако тялото ви е твърде кисело, вероятно ще изпитате силна умора, дори да чувствате,че сте се наспали. Може също да имате болки в ставите, главоболие, хронична болка или скованост на шията.

Вероятно ще почувствате цялостно усещане за мудност и дори депресия. Много хора, чиито тела са твърде кисели, страдат и от раздразнителност и мозъчна мъгла.

Какви са симптомите за твърде алкално тяло?

Това е много по-рядко срещано, отколкото прекалено киселинното тяло, но може да протече с еднакво тревожни симптоми. Хората, които са твърде алкални, могат да страдат от тремор на ръцете, гадене, повръщане, объркване, замаяност и потрепване на мускулите.

15 начина да направите тялото си по-алкализирано

Може да има много негативни последици, ако тялото ви стане твърде кисело. Да постигнете алкално тяло е трудно, но си струва. Ако искате да балансирате тялото си, като станете по-алкални, ето 15 съвета как да направите тялото си по-алкално.

 1. Редовно проверявайте нивата на рН.

  Най-лесния начин е с рН ленти. Те дават бързо и точно отчитане на киселинността и алкалните нива на тялото.
  Резултатите от тези тест ленти ще ви помогнат да поддържате нивата на рН балансирани, така че тялото ви да може правилно да обработва основните хранителни вещества. Тези ленти ви дават удобен метод за наблюдение на нивата на рН.
  Можете да използвате слюнка или урина, за да проверите pH.
  Резултатите се появяват 15 секунди след администрирането на теста и лентите са с лесна за четене диаграма, за да видите в какъв диапазон сте.

 2. Започнете деня си с чаша вода с парченце лимон.

  Лимонът може да изглежда твърде кисел, но всъщност има обратен ефект, защото спомага за повишаване на метаболизма. Чаша вода и парче прясно изцеден лимон е един от най-високо енергийните стимуланти на всички времена.Водата с лимон дава на тялото чиста енергия чрез хидратация и оксигенация, които осигуряват изключителна енергия и умствена яснота.Когато се добави към водата, пресният лимон помага за окисляване на организма и оптимизира ензимната функция. Известно е, че този плод стимулира естествените ензими на черния дроб и подпомага черния дроб в процеса на отстраняване на токсините, като пикочна киселина.

 3. Яжте повече тъмни и зелени зеленчуци.

  Когато мислим за здравословни храни, обикновено си представяме зелен цвят. По същия начин, когато мислим за природата, мислим за зеления цвят. Зеленият цвят е свързан с всички добри аспекти на живота, но когато става въпрос за избора на обяд, ние обикновено имаме нежелание към зелени храни.За съжаление, нашите вкусови рецептори са обусловени да обичат изкуствени аромати и захари. Производителите на храни ни накараха да жадуваме за интензивни вкусове, които могат да бъдат намерени само в опакованите продукти.И така, как можете да се накарате да ядете повече тъмни и зелени зеленчуци? Започнете с яденето на нови зеленчуци и експериментирайте с тях в кухнята. Също така ги направете лесно достъпни. Когато си мислете за лека закуска, уверете се, че вече имате нарязани зеленчуци в хладилника, а не пакет картофен чипс.

 4. Правете повече упражнения.

  Упражненията помагат на тялото да поддържа и възстановява неутрален рН баланс на тъканите, както и кръвта и клетъчните течности. Извършването на аеробни упражнения е най-добрият начин да поддържате киселинно-алкалното равновесие в тялото, защото работи върху мускулите и може да помогне за намаляване на натрупването на киселина във вашата система.Когато става въпрос за упражнение, не забравяйте да правите поне една форма на дейност всеки ден, независимо дали това е ходене, танци, градинарство, плуване и т.н. Също така, колкото повече тренирате, толкова по-добре ще бъде цялостното ви здраве.

 5. Ограничете приема на алкохол.

  Алкохолът променя рН на тялото, като променя способността на бъбреците да поддържат вещества като фосфат в кръвта. Дисбаланса на веществата в кръвта могат значително да намалят ефективността на метаболизма на тялото.Когато пиете лек алкохол, като бира, пиете значително количество вода, като същевременно намалявате способността на бъбреците да се отърват от тази вода. Това води до претоварване с течност и промяна в нивата на фосфатите, които след това намаляват киселинността на кръвта, като повишават нивото на рН.В действителност, едно алкохолно питие може да започне да променя нормалната функция на бъбреците. Ако черният Ви дроб е вече повреден от предишната консумация на алкохол, въздействието на алкохола върху бъбреците ще стане по-вредно.

 6. Добавете една чаена лъжичка мед в чаша вода и я пийте всяка сутрин.

  Разбира се, това не е толкова вкусно, но е бърз начин за алкализиране на тялото.
  Това е лесен метод и веднага можете да усетите ефекта от него. За да направите това, разбъркайте една чаена лъжичка мед в чаша вода и я изпийте веднага щом се събудите. Наред с другите ползи за здравето, пиенето на медена вода, разтворена в малко вода, спомага за балансирането на рН на организма и насърчава общото благосъстояние, като същевременно увеличава енергията.

 7. Намалете приема на киселинно образуващи храни.

  Ограничаването на приема на кисели храни може да помогне за регулиране на нивата на рН, да помогне за запазване на костната плътност, за предотвратяване на камъни в бъбреците и премахване на симптомите на киселинен рефлукс. Храните, които образуват киселина в организма, трябва да се консумират в строго умерено количество.

 8. Някои от тези храни включват преработени тестени язделия, преработени зърнени храни, яйца, фъстъци, орехи, макаронени изделия, ориз, овес и колбаси. Когато става въпрос за напитки, ограничете приема на алкохол, мляко, напитки с кофеин и напитки, съдържащи изкуствени подсладители.
 9. Пийте повече алкална вода.

  Някои казват, че тя може да спомогне за забавяне на процеса на стареене, за предотвратяване на хронични заболявания и за регулиране на нивото на рН на тялото.Алкалната вода има по-високо рН от нормалната питейна вода. Поради това алкалната вода може да помогне за неутрализирането на киселината в тялото. Докато нормалната питейна вода обикновено има неутрално рН 7, алкалната вода има рН около 8 или 9.

  Алкална вода с Капките Alka® Drops са алкален минерален концентрат, който повишава нивото на рН на питейната вода, когато се добави към нея. По този начин се получава вода с високо ниво на рН (алкална), обогатена с цинк.
  Капките Alka® Drops са алкален минерален концентрат, който повишава нивото на рН на питейната вода, когато се добави към нея. По този начин се получава вода с високо ниво на рН (алкална), обогатена с цинк.
 10. Вземайте мултивитамини за допълване на вашата диета.Много от витамините, включени в мултивитамините, ще ви помогнат да алкализирате тялото си.

  Например, витамините А и С стимулират имунната система и укрепват клетките на тялото, като същевременно правят тялото по-алкално. Витамин D също помага на организма да поддържа алкално състояние, като същевременно подобрява усвояването на калция и помага на организма да поддържа здрави минерални нива. Макар че може да не получавате достатъчно от тези важни витамини и минерали в диетата си, приемането на мултивитамини всеки ден може да помогне на тялото ви да поддържа добро ниво на рН.

 11. Правете редовно разходка.

  Упражненията помагат за преместването на всички киселинни отпадъчни продукти, които са залепнали в тялото ви, за да могат вашите органи да ги отстранят по-ефективно. Всеки ден, правете една бърза разходка или кардио упражнение.

 12. Яжте сурови, несолени бадеми.

  Яжте сурови, несолени бадеми през целия ден, за да си помогнете с борбата с киселинността в тялото ви. Бадемите са богати на естествени алкални минерали като калций и магнезий, които помагат за балансиране на киселинността на тялото, като същевременно балансират кръвната захар. Ако почувствате необходимост да си похапнете чипс или торта, изберете вместо тях, сурови, несолени бадеми.
  Те ще ви държат сити по-дълго време и ще имат по-добър ефект върху рН на кръвта.

 13. Намалете приема на захар.

  Най-киселите неща, които можете да поставите в тялото си, са храни, пълни със захар, като газирани напитки, бонбони и сладкиши. Захарта е всъщност навсякъде, където и да погледнете,дори и в обикновените хранителни продукти.
  Продукти като кетчуп, кисело мляко и дори сос от макаронени изделия са пълни със захар.
  Захарта се предлага в много форми, като високо фруктозен царевичен сироп, изкуствена захар, царевичен сироп, фруктоза, захароза и декстроза. Захарта (във всичките му форми) е много кисела.

 14. Намалете приема на кофеин.

  Кофеинът често се намира в кафе и други напитки, които са предназначени да ви заредят за деня. Може да сте свикнали да пиете газирана напитка по средата на деня, за да ви помогне да прекарате деня по-леко, или дори чаша кафе след вечеря, за да ви помогне да приключите работата си в края на нощта.Въпреки това, кофеинът е кисел фактор, който може да увреди pH на тялото ви.
  Вместо да пиете напитки с кофеин, заменете ги с вода или чай.

 15. Намалете стреса в живота си.

  Проучванията показват, че емоционалното състояние влияе на нивата на рН в тялото. Стресът засяга невро-ендокринната система, което води до по-високи нива на кортизол, хормон на стреса.
  След като сте наясно със своя стрес, направете някои стъпки, за да намерите вътрешен мир, който да ви помогне да се справите, което също ще помогне да поддържате вашето pH балансирано и да избегнете увреждане на костите.

 16. Съсредоточете се върху консумацията на много алкални храни.

  Докато избягвате храни, които правят тялото ви по-киселинно, не забравяйте да добавите храни, които помагат на тялото ви да стигне до по-алкално състояние.

Правете диета, богата на плодове, ядки, бобови растения и зеленчуци.

Опасностите от твърде киселинно тяло
Помислете за някои от опасностите от наличието на тяло, което е твърде кисело. Това може да доведе до умора, главоболие, хронична болка, липса на апетит, повишена сърдечна честота, депресия и др.
Без адекватно лечение, ацидозата може да доведе до няколко по-сериозни здравословни проблеми като камъни в бъбреците, хронични бъбречни проблеми, бъбречна недостатъчност, костни заболявания и забавен растеж.

bg_BGБългарски