Кълновете експлозия от витамини | Alka®

Кълновете експлозия от витамини

Кълновете са най-живата, пълноценна и осигуряваща здравословен алкално-киселинен баланс храна.

Кълновете надвишават месото по хранителна стойност, узряват за 3 до 5 дни, могат  да се посадят всеки един ден от годината, не са  им нужни нито почва, нито слънчева светлина, надминават доматите по съдържание на витамин С, при приготовлението им не остават отпадъчни продукти…Включването на кълнове в диетичния ни режим има пречистващо действие на дебелото черво и алкализират тялото.

Какво представляват кълновете:

  • Семето е съставено от обвивка, покриваща зародиш, който съдържа връхна пъпка, зародишно коренче и едно или две зародишни листенца, т.нар. котиледона. Семенната обвивка защитава зародиша от гниене и вредители благодарение на нейната твърдост и неподвижност.
  • Котиледоните съдържат хранителните запаси на семето. Те са зародиши на листа.
  • Зародишното коренче е частта от зародиша, от което се образува коренът.
  • Микропилът е отвор в семенната обвивка, който пропуска необходимат за покълването вода.
  • Връхната пъпка е зародиш на стеблото.
  • Естествената растителна тъкан съдържа 90% вода, докато зърното само 10%

С отглеждането на покълнали семена ставаме едновременно производители и консуматори, сами контролираме свежестта и качеството

С производството им се превръщаме в своеобразни домашни градинари. Покълнало семе е всяко такова, което в съприкосновение с водата, въздуха и топлината се пробужда за живот и започва да расте.

Постепенно се пълни с хлорофил. Тези пресни и млади растения се наричат поници. По-големите „братя“ на кълновете са също отлична храна, даряваща жизненост и здраве на човешкия организъм.

Семенната обвивка се пробива от подаващото се зародишно коренче, следвано от връхната пъпка, която на тъмно се източва, търсейки светлина. Тя не изработва хлорофил и остава бяла и нежна.

Но ако изложим семето на светлина, котиледоните започват да произвеждат хлорофил, който чрез фотосинтезата превръща слънчевата енергия в растителна маса.

От своя страна зародишното коренче се удължава и прониква в земята, откъдето черпи вода и минерали.
Покълналите семена са богати на прости захари, които се асимилират напълно, с което до голяма степен улесняват храносмилателната дейност на организма.

В отварящото се за живот зърно се извършва истинска витаминна експлозия. Тъй като се консумират в сурово състояние, тези витамини не се губят.

В същото време те са био и абсолютно природосъобразни – отглеждаме ги сами без употребата на вредни химикали, от мястото на производство до това на консумация има не повече от няколко метра.

Въобще малките кълнчета влизат 100% в графата „устойчиво развитие“. А и усилията са минимални, също както разходите. Необходими са ни буркан, марля, вода, и разбира се, семена.

По време на покълването натрупаните протеини се превръщат в аминокиселини (техни основни съставни елементи). Единствената особеност е, че трябва да набавяме семена от хранителните или санитарни магазини.

В тези за сортови семена има богат набор от покълващи  вкуснотии, но обикновено са обработени с невидими за окото химикали, които обаче са вредни и дори отровни.

Веднъж покълнали, тези свежи късчета природа ще ни заситят, подмладят, заредят с много енергия и дори излекуват. Да не говорим за безценния хлорофил, който в кълновете е толкова много.

Преумората, синузитът и язвата направо се стопяват при появата на хлорофил в организма.

Но най-ценни остават множеството ензими, също изобилстващи в кълновете. Някои от тях са антиоксиданти – ловци на свободни радикали. Други като протеазата преработват белтъчините, супероксиддисмутазата не позволява да остареем, неутрализирайки токсините в организма.

Нашумелите в последно време фибри можем да си набавим чрез свежа салата с домашно приготвени кълнове. Истина е, че в чаровните зародиши витамините са много повече, отколкото в плодовете. Да не говорим, че много от зеленчуците и плодовете на пазара се берат зелени, за да могат да узреят по време на дългия им път до пазара, което намалява хранителните им качества значително. Поради наличието на фибри те са и отлично средство при различни нарушения на функциите на червата.

bg_BGБългарски