Как да си направим кълнове | Alka®

как да си направим кълнове

Методи как да си направим кълнове.

В спектърът семена, годни за покълване и консумация, е почти безкраен – от миниатюрните зрънца на люцерната, през хрупкавата соя и пикантния синап, до едрите фъстъци и нахут.

Кълновете са ексползия от витамини. За да излезе от състояние на покой, семето трябва да се накисне във вода. За колко време – зависи от вида на зърното, но около едно денонощие не вреди на никое зрънце.

Препоръчва се алкална вода със стайна температура, чешмяната върши също работа

Първите няколко дни, докато прозрачният кълн расте, е добре семената да се държат на тъмно, но не е задължително.

През това време семето не произвежда хлорофил, а расте благодарение на хранителните си запаси. След около 3 дни можем вече да хапнем сочните кълнове, но можем и да продължим растежа им още няколко дни. За целта ги изнасяме на непряка слънчева светлина. Тогава малките растения започват да произвеждат хлорофил и черпят хранителни вещества от външния свят. Ако не разполагате със специален комплект за покълване, то чист буркан или плосък съд с плътен слой марля на дъното вършат същата работа.

Има една специфична група семена, наречени слузообразуващи. Това са лененото семе, крее (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са). Те отделят слуз и водата придобива подобна на желе консистенция.

За тях се препоръчва покълване върху марля или пръст. Всички останали семена могат да се покълват по всеки един от следващите методи.

Покълване с буркан:

2-3 супени лъжици семена са достатъчни за 1-2 салати или ястия, обогатени изобилно с кълнове. Измиваме ги добре под течаща вода и ги слагаме в чист компотен буркан.

Заливаме с чиста вода почти до половината на буркана и оставяме на тъмно да престои, докато набъбнат – виж таблицата.

Поставяме на гърлото на буркана марля (един слой за по-едрите семена и 2-3 слоя – за дребосъци като люцерната и лука) и я захващаме с ластик, за да не пада. Марля се купува от аптеките -1 квадратен метър струва около 1,20 л8.

След като семената са престояли достатъчно във водата, я изцеждаме и обръщаме буркана надолу с отвора, за да се отцеди ненужата вода. Внимаваме семената да не се струпат всички върху марлята, а да са по-скоро равномерно полепнали по нея и стените на буркана.

Всеки ден изплакваме 1-2 пъти семената и пак обръщаме буркана под наклон.

След 3-4 дни кълновете са готови, но ако ги поставите на непряка светлина, те ще продължат да растат и ще образуват листенца. Но не ги дръжте повече от още 2-3 дни, иначе губят свежестта си и придобиват неприятна миризма.

Покълване с марля:

Разстелете плътен слой марля на дъното на плосък съд. Намокрете обилно с вода – около 0,5 см, така че да покрива марлята.

Поръсете плътно с желаните, предварително измити семена или микс от такива.

За предпочитане е да се държат на тъмно.

Всеки ден пръскайте семената със свежа вода (най-лесно е с пулверизатор), за да ги поддържате влажни.

След няколко дни можете да си похапнете или изнесете на непряка слънчева светлина и продължете да навлажнявате още 2-3 дни до появата на зелени листенца.

Време за покълване на семената

 • Люцерна  време за престой във вода 4 часа  време за покълване 4-5 дни
 • Жито време за престой във вода 10-12 часа време за покълване 2-5 дни
 • Сминдух време за престой във вода 10-12 часа време за покълване 3-4 дни
 • Зелена соя време за престой във вода 12-24 часа време за покълване 3-4 дни
 • Леща време за престой във вода 12-24 часа време за покълване 3-4 дни
 • Нахут време за престой във вода 12-24 часа време за покълване 3-5 дни
 • Слънчоглед време за престой във вода 4 часа време за покълване 1-2 дни
 • Червен фасул време за престой във вода 12-24 часа време за покълване3-5 дни
 • Грах време за престой във вода 12 часа време за покълване 3-4 дни
 • Царевица време за престой във вода 12-24 часа време за покълване 2-3 дни
 • Фъстъци време за престой във вода 12-16 часа време за покълване 3-4 дни
 • Тиквено семе време за престой във вода 10 часа време за покълване 2-3 дни
 • Ръж време за престой във вода 10-12 часа време за покълване 2-3 дни
 • Овес време за престой във вода 12 часа време за покълване 3-4 дни

Произвеждане на млади поници:

Пониците са един вид по-напреднал стадий на кълновете. Те се произвеждат както при метода с марлята, но вместо марля се използва тънък слой почва или торф.

Процедурата е абсолютно същата, но периодът на непряка слънчева светлина е още няколко дена по-дълъг.

Към групата на неслузообразуващите са всички останали семена, които общо казано покълват по следния начин:

 1. Измиваме добре семената;
 2. Слагаме ги в подходящ съд и покриваме с вода от 2 до 5 пъти повече от самите тях, за около 24 часа. Количеството вода зависи от това колко пъти ще нарастват семената. Например люцерната набъбва двойно (или по-малко), докато лещата, нахутът нарастват тройно и повече. Добре е съда да поставим на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса);
 3. След това отцеждаме добре водата и оставяме така, докато покълнат. Единственото условие е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм. Когато стане повече, може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина.

Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил. Аз невинаги поставям на тъмно място и не съм имала проблем с покълването

Най-вкусните кълнове:

Люцерна- тя е царицата на кълновете. Съдържа побечето от най-бажните витамини и минерали – А,

С, 0, Е, К, В1, В2, Вб, В12, фолиеВа киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, Влакна и протеини. Свежа е, хрупкава, деликатна, изключително полезна, ненатрапчива на вкус. Единственото условие е да осигурим добра вентилация и оттичане на водата, защото кълновете образуват плътна маса, която, ако се спари, мирише лошо.

Зелена соя- за да стане сочна, трябва да държим на тъмно. Покълва изключително лесно.

Лук – със свежия си мирис на лук тези кълнове са пикантна и витаминозна подправка за всяка салата. А също и оригинална декорация.

Жито- кълновете са изключителен енергиен и имуностимулатор.

Яде се или когато кълнът е съвсем малък – около 2 мм, или изчакваме да покарат хубави 5-10-сантиметрови поници.

Намокрени и изцедени на сок в подходящ за целта уред са просто несравними. Но не забравяйте, че 20-ина мл от витаминната бомба са достатъчни да ви накарат да полетите.

Сминдух- искате ли напълно прясна шарена сол?

Тези кълнчета ще ви доставят истинско удоволствие с типично нашенския си аромат.

Синап – внимание, пикантно!

Свежест и вкус на горчица в едно. Най-добре върху марля.

Списъкът е дълъг – ряпа, репички, леща, фъстъци и нахут, тиквени семки, ръж, рукола, моркови, бадеми, някои покълват дори боб. Просто експериментирайте и открийте своите свежи и полезни фаворити.

Добър апетит!

bg_BGБългарски