Здравословни рецепти с карфиол | Alka®

Карфиолът спомага да се предотврати затлъстяването, да се детоксикира тялото и да се предотврати подуване на корема.

Ползите от карфиола са многобройни и зеленчука се вклюва в диетично хранене почти винаги. Съдържа калий, калций, магнезий. Консумацията му намалява риска от рак, подобрява храносмилането, здравето на мозъка. Съдържа 22 калории в 100 г.

Салата

Бърз вариант за салата е да разкъсате карфиола на розички, да го сложите на пара за пет минути, след това да го осолите, полеете със зехтин и балсамов оцет, а може и лъжичка горчица. Всяка друга добавка е въпрос на вкус и въображение.

Суровият карфиол може да се съчетае с обикновено зеле и моркови, подправени с лимон, зехтин и малко чесън.

Крем-супата от карфиол

Тази супа е идеална за хладните вечери. Задушете 1 глава лук в дълбока тенджера, Добавете 1 -2 лъжици  брашно и разбъркайте добре. Долейте 100 мл бяло вино и добавете карфиола, разделен на розички. Долейте 200 мл прясно мляко и толкова вода, колкото да покрие зеленчуците.

Сварете, докато омекнат и пасирайте. Подправете със сол, кимион, индийско орехче и сервирайте всяка порция с голяма лъжица заквасена сметана. Към тази супа може да добавите броколи, брюкселско зеле, тиква и друго по избор.

Здравословен чипс

Предложете на децата-здравословен чипс – накъсайте им една глава карфиол и им осолете най-нежните розички. Току-виж им харесали повече от вредния купешки чипс.

Мусака от карфиол

Загрейте в тиган малко олио и добавете наситнена една глава лук и следните подправки: кимион на зърна, куркума, джинджифил и черен пипер. Добавете четвърт кайма и бъркайте, докато месото покафенее. След това добавете една консерва домати и 150 мл вода. Когато течността заври, сложете два картофа, нарязани на дребни кубчета, а към края на сготвянето им пуснете вътре и глава карфиол на розички.

Паниран карфиол

Макар да не е най-здравословният вариант, е лесен и бърз за вечеря след тежък работен ден: паниран карфиол! Смесете розичките карфиол със следната панировка: 150 г брашно,300 г тъмна бира, сол, куркума, черен пипер, кимион. Запържете и сервирайте с пресни зеленчуци 1 и заливка от кисело мляко, тахан и копър.

 

bg_BGБългарски