Как копривата ще Ви помогне да балансирате рН на тялото?
За да неутрализираме висоите нива на рН и да възстановим баланса на киселинно-алкалното съдържание на организма, може да започнем да включим повече алкални хранителни продукти от природата. Сега е периода на пролетната коприва. Освен че е алкализираща, копривата е богата на важни минерали, които се абсорбират по-добре в алкалната среда, която те създават.Обработката на копривата може да се направи по няколко начина. Направете си здравословен шейк, изсушете я за чай или направете вкусна пролетна супа! Копривата е изключително подходяща за пролетна детоксикация на организма.
Зеленчукова супа от коприва и джоджен без глутен и млечни продукти
Продукти:
- 300 гр. свежа коприва
- 1 връзка пресен джоджен, може и сух
- 500гр картофи
- 700мл вода
- 2 чаени лъжички морска сол
- 100мл кокосово мляко
- 1 чаша замразен грах и моркови или микс от зеленчуци
Начин на приготвяне:
- нарежете картофите на малки кубчета
- сложете в тенджера вода и оставете картофите да се сварят
- добавете 2 чаени лъжички морска сол
- добавете кокосовото мляко
- нарежете копривата
- когато картофите омекнат, добавете замразеният грах и морковите, може да добавите и други замразени зеленчуци
- след като всичко е сварено, добавете свежия джоджен и копривата
- пожелание я пасирайте до хомогенна смес
Сервирайте супата с пармезан или друг вид сирене.
Един от най-важните аспекти на здравето е рН на киселинно-алкалния баланс.
рН на нашата вътрешна среда може да повлияе на приемането на необходимите разтворени минерали, което за съжаление в нашия свят на стрес, токсини и хранителни навици влияе на тялото, като стават по-киселинно , отколкото би трябвало да бъде.
Това може да означава, че нищо не работи както трябва. В крайна сметка ацидозата /окисляването на тялото/ може да причини умора, болки, проблеми с регулирането на кръвната захар (потенциално водещи до диабет), дихателни заболявания, напълняване, възпаления, стомашно-чревни проблеми и много други.