Алкална диета и диабет | Alka®

Алкалната диета: как да регулираме алкално-киселинния си баланс?

Алкално-киселинния баланс  се измерва със скала наречена „рН“.

Човешкото тяло има определен диапазон на рН, в който трябва да бъдем за да имаме добро здраве.

РН е мярка на алкално-киселинния баланс в организма. РН на стойност 0 означава много кисела среда, 7 е неутрална, а  14 е много алкална.

В нормални ситуации, тялото може да бъде с рН от 7,35 до 7,45.

Стомахът, който обаче е силно киселинен, има много по-ниско рН от 1,35 до 3,50.

Как храната влияе на pH

В състояние, известно като диабетна кетоацидоза е характерно прогресивното повишаване нивата на кетотела и  глюкозата в кръвта и урината. Ако не се лекува своевременно, състоянието може да е животозастрашаващо.

Защо алкална диета?

Алкалната диета датира още от времето на нашите предци. Тогава тяхната храна се е състояла предимно от пресни плодове, корени, зеленчуци и грудки.

Нещата очевидно се променят, когато са въвели зърна, месо, захари и млечни храни, в следствие на което диетата е станала по-кисела.

Смята се, че типичната западна диета (която определено има своите недостатъци) прави кръвта по-кисела и разстройва алкално-киселинния баланс в тялото.

Освен това се смята, че киселата диета води до загуба на калий, магнезий, калций и натрий от организма. Следователно трябва да се следва алкалната диета, за да се възстанови баланса и да се предотврати загубата на минерали.

Също се смята, че този начин на хранене може да коригира определени здравословни състояния, които могат да бъдат предизвикани или причинени от прекалено много киселинна среда.

Някои от тези здравословни проблеми са:

  • Рак
  • Диабет
  • Главоболие
  • Кисти на яйчниците
  • Конгестия
  • Простуди и грип
  • Свръх производство на слуз в дробовете
  • Болка в гърба

Изследователите предполагат, че алкалната диета също може да забави загубата на костна маса (важна за предотвратяване на остеопорозата) и мускулна маса, както и да предотврати камъни в бъбреците.

Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета може да бъде доста здравословна, ако се планира правилно. Тази диета е предимно вегетарианска, състояща се от много пресни плодове и зеленчуци, соя, някои видове ядки и бобови растения и зехтин. Тези храни се считат за храни с ниско съдържание на киселина.

Какво не трябва да се  яде според алкалната диета?

Месото, рибата, птиците, млечните продукти, преработените храни, бялата захар, бялото брашно, продуктите от мая, кофеинът и алкохолът са забранени от тази диета, тъй като те са „киселинни производители“.

Най-вече преработените храни като бялата захар и брашното,както и алкохола. Но ограничаването на рибата, например, означава ограничаване на приема на омега-3 мастни киселини, които са добри мазнини. Млечните храни са източник на протеини, калций и витамин D.

Полза от алкалната диета

Тялото притежава  механизми за корекция, когато балансът е разстроен (например, бързото дишане помага да се отървете от въглероден диоксид, който е киселина).

Яденето на кисела храна е малко вероятно да повлияе на баланса прекалено много. Въпреки това, алкалната диета, която е предимно на растителна основа, в много отношения следва американските хранителни препоръки и може да се разглежда като полезна за сърцето.

Едно проучване показа, че диетата с ниска киселинност може да бъде полезна за справяне със симптомите на ларингофарингеален рефлукс.

Ако смятате, че това е план за хранене, който искате да опитате, уведомете Вашия лекар или диетолог, особено ако имате бъбречно заболяване.

Опитайте всички продукти с марка Alka® и нaмерете най-добрата за Вас комбинация за бързо и лесно постигане на здравословен рН баланс.
Опитайте всички продукти с марка Alka® и нaмерете най-добрата за Вас комбинация за бързо и лесно постигане на здравословен рН баланс.

 

 

bg_BGБългарски