Алкално здраве | Alka®

алкално здраве

Важна предпоставка за нашето здраве е алкално-киселинният баланс в организма, който зависи от състава нахраните и напитките в ежедневието ни и тяхното pH.

Какво е pH и защо е важно за здравето

Водата е най-често срещаната молекула в тялото ни и ние, имаме нужда от нея всеки ден. В човешкото тяло има около, 50 трилиона клетки и всяка от тях не може да съществува без вода. Кръвта е 70% Вода, мускулите – 75%, костите-22% и т.н.

Водата е и главният преносител на всички ценни вещества и кислород до клетките. Самата вода обаче има алкални и киселинни свойства, които се измерват чрев нейното pH (potential hydrogen) или потенциален водород.

Скалата на pH на водата върви от 1 до 14, като 7 се смята за неутрално ниво, под 7 за киселинно и над 7 за алкално.

алкална вода ph

За да сме здрави, огранизмът постоянно се стреми до поддържа алкални нива на водата в тялото, което зависи освен от водата. която nueм и от храните и другите напитки в ежедневието.

Ако нивата на pH станат киселинни, то в повечето случаи означава болест, докато алкалното pH е индикатор за здраве.

Разбира се, никой не може да се храни само с алкални храни, но за да поддържа тялото баланс, алкалните трябва да преобладават, като добрата пропорция обикновенно е 80% алкални и 20% киселинни храни и напитки.

Водата също задължително трябва да е с алкално pH.

За съжаление основна част от храната на българина е ниско до високо киселинна, като например:

Проблемът с алкално-киселинния баланс е, че в интернет има множество таблици, показващи кои храни с какво pH са, но те са изключително объркващи и с различни показатели за една и съща храна.

ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КАФЕ (киселинно);

Продължава с ХЛЯБ, приготвен от бяло брашно (киселинно), МАЯ (киселинна), ОЛИО (киселинно) и ТРАПЕЗНА СОЛ (киселинна).

На масата винаги присъстват СИРЕНА (киселинни), КОКОШИ ЯЙЦА (киселинни) и МЕСО (киселинно).

Често присъстват още ГАЗИРАНИ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ и АЛКОХОЛ (киселинни).

Как храната влияе на pH

Десертите са приготвени със ЗАХАР (киселинна), ПРЯСНО МЛЯКО (киселинно) и отново БЯЛО БРАШНО и ЯЙЦА.
Виж таблицата за алкално-киселинния баланс и прецененете сами в коя категория е ежедевното Ви меню и каква огромна стъпка за здравето си ще предприемете, променяйки го към по-алкално.

Повечето таблици са толкова объркващи, защото техните данни се базират на изследването за потенциалните бъбречни натоварвания от киселинна храна, които определят нивото  на pH на храните след като продуктът се изгаря на много висока температура и след това се взимат показанията от пепелта.

Този метод макар да разчита правилния алкален състав според минералното съдържание на храните, на практико не взима под внимание натуралната захар, защото по бреме на изгарянето при висока температура тя изчезва.

Пo този начин някои високофруктозни плодове се оказват в списъка с алкални храни, докато всъщност те са леко киселинни.

алкализиране продукти и супехрана

 

 

bg_BGБългарски