За предотвратяване на свръхкиселинността е препоръчително един път на седмица да се прави разтоварващ ден, в който да се употребяват само силно алкални храни.
Рецепта за алкална супа
- 150 гр сурови картофи,
- 250 гр моркови
- 100 гр целина
Всички продукти се измиват, обелват и нарязват на дребни парчета. Добавя се 1,5 л вода, в която съставките се варят около 20 минути. 10 мин. преди да стане готова, супата се подправя с пресни подправки: майорана, кимион, мащерка и морска сол.
След това супата се миксира на рядко пюре заедно с 3 с.л. нискомаслена заквасена сметана. Пасирането трябва да стане след сваряване на супата и свалянето й от котлона.
Горещата супа се сервира, поръсена с прясно нарязан магданоз или див лук. Тя може да се приема с пълнозърнест сухар.
Денят Ви е добре да се започне с чаша гореща вода или по-добре алкализиращ чай Alka® за детоксикиране на тялото и пречистване на кръвта. Така се стимулира храносмилането и организмът се пречиства от шлака.
- За закуска се препоръчва една ябълка или банан ни съветват специалистите по алкално-киселинно равновесие. Също подходящ е прясно изцеденият сок от ябълки и моркови, тъй като морковите подпомагат пречистването на черния дроб от отрови. Преди обяд е хубаво да се изпие 1 литър билков чай.
- За обяд може да се приготви салата от сурови зеленчуци, например от зелена салата, моркови и ряпа. Алтернатива за хората, които не понасят добре суровата храна, може да бъде „алкалната супа” .
- До вечеря се препоръчва изпиването на още 1 литър чай и разходка на чист въздух за поне 1 час. Добре е да се вечеря преди 18 часа, например с „алкалната супа” или друго зеленчуково ястие. Към това да се изпие още половин или цял литър вода или билков чай.