Алкална диета | Alka®

алкална диета рак

Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета понякога се нарича също киселинно-алкална диета.

Поддръжниците на алкалната диета твърдят, че когато  средата на организма стане „кисела“, рискът от рак се увеличава. Това твърдение идва от откритието, че раковите клетки в лабораторни животни живеят в кисела среда (с ниско рН).

Това води до предположението, че яденето на алкални храни, които са високо рН, могат да спрат растежа на рака чрез създаване на среда с високо рН в организма.

Поддръжниците наричат това „алкализиране на тялото„. Теорията, че това, което ядете, може да промени киселинността или алкалността (нивото на рН) на кръвта е в основата на алкалната диета. Това обаче е недоказано твърдение. Резултатите се отнасят само за клетки,проучени в лабораторна среда.

При алкалната диета се консумират 80% алкални храни (повечето зеленчуци и плодове) и 20% кисели храни (месо, птици, млечни продукти, яйца, кафе, пълнозърнести храни, фасул, захар, и алкохол).

Храните се категоризират въз основа на техния ефект върху организма. Преработените храни също трябва да се избягват.

Дали алкалната диета всъщност променя нивата на рН в тялото?

Не можете да промените рН на кръвта си, като промените храната, която ядете.
Научните доказателства показват, че човешкото тяло има мощна система за поддържане на нивата на рН в кръвта в границите от 7.35 до 7.45 , което е неутрално рН.

Бъбреците и дихателната система работят денонощно, за да поддържат безопасно ниво на рН в кръвта. Ако рН на кръвта се промени твърде бързо  може да бъде животозастрашаващо.

Изборът на храна има малък или никакъв ефект върху рН на кръвта. Някои алкални диетични планове препоръчват често да се проверява рН на урината. PH на урината няма връзка с рН на кръвта или риска от рак.
Някои киселини в тялото действително работят в полза за нас по много начини. Как?

Много области на нашето тяло трябва да бъдат кисели, за да работят правилно, като например киселинните нива в стомаха,което е важно за правилното храносмилане.

Безопасна ли е алкалната диета за хората с диагноза рак?

Някои раково болни пациенти намират строгите правила на алкалната диета, като например консумацията на специфични храни, за твърде стресиращи.

Тъй като се напредва през различните нива на алкалната диета, консумацията на достатъчно калории може да стане трудна поради увеличаващите се ограничения.

Ограничителният характер на алкалната диета може също така да изложи на риск пациентите поради недостиг на хранителни вещества. Тъй като не консумират достатъчно хранителни протеини като витамин В12, витамин D, желязо и калций и ограничават говеждото, птиците, яйцата и млечните храни.

Ползи от алкалната диета

Акцентът на алкалната диета върху увеличаването на плодовете и зеленчуците и избягването на преработени храни, захар и алкохол е нещо положително.

Проучванията върху растителните диети показват, че ястия,свързани с плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, и по-малко животински протеини намаляват риска от рак и други хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет.

Основните препоръки на алкалната диета – яденето предимно на зеленчуци и плодове,както и увеличаване на храненията през целия ден – предлагат ползи.

Храненето няколко пъти през деня може също да помогне на хората да се чувстват по-малко гладни и по-енергични, тъй като имат редовен източник на гориво. Но няма достатъчно клинични проучвания, които да доказват, че киселинното (по-ниско) рН в кръвта увеличава риска от рак.  Р

аковите клетки създават кисела среда,но от своя страна киселинната среда не създава рак. Също така няма научни доказателства, които да доказват твърдението, че поддържането на алкално рН в кръвта намалява растежа на раковите клетки, лекува рак или предотвратява повторната поява на рак.

Някои киселини в тялото всъщност са от полза за нас( в храносмилането, например).

Киселините са жизненоважни за здравето и имунитета като аминокиселините, които са градивните елементи на протеините и полезните мастни киселини на сърцето. Разнообразните хранения, както и  консумацията на повече плодове и зеленчуци, осигуряват много ползи за здравето.
Не забравяйте, че алкалната диета не е заместител на лечението на рака като химиотерапията, радиотерапия или хирургията.

 

bg_BGБългарски