10 съвета срещу висока киселинност | Alka®

10 съвета срещу висока киселинност

Вижте нашите 10 съвета как да се преборите с високата киселинност на тялото или да я избегнете.

1. Вода

Необходимо е да се пие повече чиста вода – 30 мл на един килограм тегло на ден, в горещи дни 2-3 пъти повече.

2. Храната

Ако киселинно-алкалното равновесие е нарушено, трябва да помислим за хранителния си режим.

Да употребяваме по-малко кисела храна – месни и млечни продукти, хляб, сладости, газирани напитки, алкохол, изкуствени храни. Силно алкално въздействие в организма имат салатите – от цвекло, краставици, чушки, моркови, ряпа, особено черна ряпа, зеле, магданоз, копър, спанак, грах, фасул, тиквички, гъби.

Сладките плодове също алкализират организма, например круши, грозде и др., но сливите и ябълките изместват киселинноалкалния баланс в посока киселинност.

3. Ферменти

Без ферменти организмът не може да регулира нивото нивото на рН. Те оздравяват и подобряват храносмилането, усвояемостта на минералите, особено на калция. За да попълним своето меню с ферменти, се препоръчва цветният прашец.

4.Употреба на продукти съдържащи калций и магнезий

За да се избегне киселинноста на организма и да се повиши алкалността му, е необходимо да се употребяват продукти, които съдържат калций, магнезий и калий, още преди организмът да започне да ги отнема от органите, т.е. трябва да се употребяват много зелени растения (магданоз, копър, целина, кориандър), без киселец; особено важни за киселинноалкалния баланс в организма са магданозът и целината. Грешно е да се препоръчва употребата на млечни продукти; те водят до отмиване на калция от костите.

Таблетки Alka® Tabs с Калций
Alka® Tabs с Калций са филмирани таблетки съдържащи калциев карбонат. Специално разработеното гастрорезистентно покритие позволява преминаването им през стомаха, за да достигне калциевият карбонат тънките черва, където постепенно да се усвои.

Борът е най-добрият микроелемент, който предпазва организма от загубата на калций; той се съдържа в плодовете, зеленчуците и друга растителна храна.
Всяка растителна храна след термообработка се превръща отрова и закислява организма.

При животинските продукти този процес е два пъти по-силен. За да се запази търговският вид на месото, колбасите, кренвиршите, шунките, надениците, дебърцините и др., за да не вонят на трупове, в тях добавят нитрити – които са мощен канцероген (да не се бъркат с нитратите, които са полезни в естествен вид), усилватели на вкуса, консерванти, подсладители, стабилизатори и пр., без които тези храни не могат да се консумират.

Таблетки Аlka® Tabs с Магнезий
Таблетки Alka® Tabs с Магнезий са филмирани таблетки съдържащи магнезиев карбонат. Специално разработеното гастрорезистентно покритие позволява преминаването им през стомаха, за да достигне магнезиевият карбонат в тънките черва, където постепенно да се усвои.

5. Билкови настойки

от: мента, коприва, липов цвят, иванчай, подбел, невен, жълт кантарион, бял равнец.

6. За да се снижи киселинният ефект от употребата на хляб с мая,се употребяват подправки като анасон, канела, карамфил, джинджифил, кориандър

Слабокиселата среда е нужна за задействане на разнообразни химически процеси в организма – например храносмилането; в стомаха средата е леко изместена в посока киселинност, но ако се промени балансът на pH в кръвта, процесите няма да протичат по
естествения си начин.

В кръвта се намира целият наш строителен материал, предаван от черния дроб, белтъчините, антителата, гените, левкоцитите, хранителните вещества и др. Те са настроени да работят в диапазона – 7.37-7.44, и най-малкият срив в него нарушава цялата
система.
Всичките регулиращи механизми в организма, включително дишането, обмяната на веществата, производството на хормони и др., са насочени към уравновесяване на pH чрез отделянето на киселинните остатъци от тъканите в организма, без да увреждат живите
клетки.

Ако нивото на pH е ниско, т.е. кисело, или много високо – алкално, клетките на организма се отравят със своите токсични отпадъци и загиват. Т.е. вредна е не само повишената киселинност, но и повишената алкалност. Но според специалисти тя се среща рядко в кръвта на човека, който днес прилага западната диета, наситена с животински продукти: месо, млечни произведения, различни видове хляб, сладкарски продукти и др.

7. Корекция на минералния обмен.

Калцият е най-важният минерал за регулирането на рН-баланса. Необходими са също фосфор, цинк, бор, калий и магнезий. Те се срещат все по-рядко в храните, които употребяваме, защото те се обработват, плодовете и зеленчуците растат на изтощена почва, пълни са с пестициди и други химикали и не съдържат пълния набор от минерални вещества.

8.Употреба на бяло брашно и тестени изделия

Зърното, смляно на брашно, смесено с едноклетъчните гъбички в маята, термообработката му при 200 градуса, произведените от него хляб, макарони, кроасани, баници и др., всичкото това отравя и закислява организма ни.

9. Термична обработка на храната и пържени храни

Задушените зеленчуци и пържените картофи водят до гибелта на собствените ферменти в човешкия организъм, които са необходими в преработването на храната в червата, а вместо тях се образуват канцерогени.

Всяко приемане на този биобоклук е поредното закисление на целия стомашночревен тракт и кръвта; той създава благоприятни условия за размножаването на патогенни бактерии, вируси, паразити, рак.
Хронично замисленият организъм всеки ден се бори с повишената си киселинност, отмивайки калция от костите, губейки магнезия и имунитета си.
За да се задейства храносмилането чрез ферментите, е необходима слабо кисела среда (каквато е тя в стомаха), а не повишена киселинност, която има днес всеки жител на земята.
Растителната храна в естествения си вид на практика не закислява нашия организъм. Плодовете съдържат известна киселинност, но тя е много далеч от киселинността на алкохола, термообработената храна, полуфабрикатите, сладостите и пр.

Най-естественият метод за избавянето на организма от киселините е спортът. Когато човек спортува, киселината бързо се разпада и се изхвърля от белия дроб във вид на газ.

10.Не само храненето, стресът и околната среда са причините за закиселяването на организма

Другите фактори са:

 • Когато чуваме и говорим груби, обидни думи;
 • Силната музика;
 • Шумът или плачът на детето;
 • Когато попадаме в транспортно задръстване;
 • Когато изпитваме ревност или жадуваме за отмъщение;
 • Когато много работим;
 • Когато гледаме филми на ужасите;
 • Задържаме се дълго пред телевизора;
 • Дълго говорим по телефона;
 • Плащаме сметки или кредити.

Алкализираме се, когато:

 • Се усмихваме и виждаме усмивката на другите;
 • Прегръщаме се;
 • Смеем се и се шегуваме;
 • Слушаме класическа или спокойна музика;
 • Умиляваме се пред малки животни;
 • Слушаме комплименти или благословение;
 • Получаваме отпускащ масаж;
 • Намираме се в уютно и чисто помещение или сред природата;
 • Виждаме смеещи се и играещи деца;
 • Разхождаме се и спим под звездите и Луната;
 • Работим в градината;
 • Виждаме цветя;
 • Пеем или свирим на музикални инструменти;
 • Разговаряме приятелски и др
bg_BGБългарски