Не се поддавайте на подаграта

пикочна киселина подагра киселинност подагра баланс

Неприятният и болезнен проблем от подагра е резултат и от нарушения алкално-киселинен баланс на организма ни.

Подаграта е част от ревматичните заболявания и често се бърка с артрита, макар че двете болести са напълно различни. И така, говорим за натрупването на пикочна киселина… а щом става дума за киселина, вече е ясно, че отново иде засегнем познатата добре за всички, но може би не точно в този аспект, тема за алкално-киселинния баланс, която се оказва важна и в битката с подаграта.

Подаграта се проявява по-често при мъжете и обикновено настъпва след 40 г. Тогава тялото се окислява все повече, киселините като пикочната се извеждат все по-трудно от кръвта, а излишъкът може да кристализира и да се утаи върху ставите. При жените проблемът често се наблюдава след менопаузата, когато организмът вече не може да изхвърля успешно киселинните отпадъци.

Разпознайте подаграта

Болестта започва с остро възпаление на големия пръст на крака. Първият пристъп е кратък, но много болезнен. Следващите продължават все по- дълго и стават по-тежки, засягат и други стави. В крайна сметка подаграта става хронична, кожата около ставата се зачервява и стяга.

Болката може да е толкова силна, че човек да не понася дори допира на чаршаф. Ходенето става все по-трудно и обуването на обувки е болезнен кошмар. При хроничната подагра кристалите пикочна киселина се натрупват в меките тъкани.

Въпреки че най-често се образоват твърди възли около ставите на пръстите, по лактите, в ушите, такива могат да се появят навсякъде по тялото, дори на неочаквани места кат: гласните струни и гръбначния стълб.

Оплакванията при хронична подагра могат също да се развиват и увеличават постепенно, без предварителни остри пристъпи. Ставите се удебеляват, стават болезнени и твърди, но не толкова зачервени.

Именно поради тези по-трудно разпознаваеми симптом, понякога хроничната подагра се бърка с артроза или ревматоиден артрит. Лекарят може да потвърди диагнозата с кръвен тест 3а стойностите на пикочната киселина, холестерола и утайката на кръвта. Често се проверява и бъбречната функция. После идват лекарствата, които, за съжаление, имат много неприятни и почти задължителни странични ефекти.

Има обаче и друго решение. В днешно време е възможно да се противодейства на подаграта чрез намаляване на киселинността на организма. Тази диагноза е знак, че тялото не може нормално да отделя отпадъчните киселини, а с напредването на бъде обърнат, и диагнозата ще изчезне, а с нея – и нуждата от неприятните лекарства, които иначе може да се наложи да се вземат цял живот.

Алкализирай болестта ПОДАГРА

Активното намаляване на киселинността се постига чрез приема на бикарбонати – алкалните буфери, които неутрализират излишната пикочна киселина. Натриевият бикарбонат има активен ефект, като постепенно разтваря и освобождава вече образуваните кристали.

Но внимавайте! Не се препоръчва просто да го разтваряте във вода и да го пиете. Така той реагира със стомашната киселина и се превръща във въглероден диоксид, натриев хлорид и вода.

Освен че не постига целта, това води до усещане за подуване и повишава кръвното. Затова се препоръчват таблетки. Активното алкализиране се използва като терапия вече няколко години. На пазара се появиха и специализирани продукти като алкализиращи таблетки, алкални капки, соли за вана, билкови чайове и хранителни екстракти.

Още много информация на www.podagra.eu

Първи симптоми на болестта подагра

В началния етап симптомите на проблема са по-трудни за разпознаване. Ето най-честите:

  • Изключителна чувствителност в ставите;
  • Оток и възпаление на ставата;
  • Лющене, сърбяща кожа около засегнатата става;
  • Трудно движение;
  • Остра болка, обикновено през нощта, която често намалява след няколко дни;
  • Температура и повръщане.

Алкализиране чрез хранене

Чрез ежедневното консумиране на голямо количество алкализиращи храни вие може да предпазите организма си от окисляване.

Алкалните съставки се намират в зеленчуците, в някои от плодовете, кълновете (ечемични, пшенични), водораслите (хлорела, спирулина). Съветник за хранене.

Важно е също така допълнителното приемане на хранителни комплекси като ензими и пробиотици. Те понижават киселинността на червата и ги поддържат здрави.

Алкализиращи капсули

Алкализиращите капсули са отлично средство за поддържане на здравословен алкално-киселинен баланс. Те съдържат натриев и калиев бикарбонат, магнезиев или калциев карбонат и цинк.

Специално разработеното гастрорезистентно ентеритно покритие позволява преминаването на капсулите през стомаха, за да достигнат тънките черва, където постепенно да се усвоят. Така бикарбонатите се абсорбират в тялото през чревната стена и разграждат кристалите пикочна киселина.

bg_BGБългарски