Поддържането на здравословен алкално-киселинен баланс (или рН) на кръвта е съществена част от доброто здраве.
Киселинността и алкалността се определят от концентрацията на водородните йони – колкото по-ниско е рН, толкова по-голяма е киселинността и концентрацията на водородните йони.
Важно е да се разбере, че скалата на рН е логаритмична. Това означава, че разликата между рН 7 здрав неутрален и 4 много кисела)означава хилядократно увеличение на водородните йони.
Такава промяна би имала огромен ефект върху биохимичните процеси, повечето от които са изключително чувствителни към промени в рН.
За нормалния метаболизъм рН на кръвта се контролира от белите дробове и бъбреците.
- В краткосрочен план белите дробове компенсират тенденцията за ацидоза чрез забавяне на дишането, задържане на въглеродния диоксид и увеличаване на бикарбоната, и с това рН. (Бикарбонатит са киселинен буфер на тялото.)
- В средносрочен план бъбреците компенсират – там, където има ацидоза, като изхвърлят киселинноста чрез урината.
Това работи добре, когато имаме достатъчно киселина или бикарбонат.
Когато имаме слаба митохондриална функция, ние попадаме в анаеробен метаболизъм и произвеждаме млечна киселина.
Митохондриите са вумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки. Митохондриите са с големина от половин до един микрометър в диаметър. Основната им функция е извършването на клетъчното дишане, при което се отделя голямо количество аденозин-3-фосфат (АТФ) – молекула, съхраняваща в химичните си връзки огромно количество енергия.
Това хронично свръхпроизводство ни поставя в постоянно киселинно състояние. Това означава, че всеки човек с тенденция към умора и анаеробен метаболизъм вероятно е хронична ацидоза. Можем да се опитаме да коригираме това, като изчистим киселината, но можем да направим и много повече! Възможните ефекти от киселинността са:
- Хипогликемия – Киселинно тяло означава, че не можем да освободим глюкозата от черния дроб, нито да използваме захар в кръвта и мускулите (гликолизата е инхибирана). Така митохондриите гладуват за енергия и страдащия има постоянна нужда от приема на въглехидрати
- Съкращението на мускулите е по-слабо
- Киселинната урина отделя минерали, така че губим минералите твърде лесно. Киселинната урина е рисков фактор за остеопороза.
- Плазмените нива на калий могат да се повишат.
Хипервентилацията влошава склонността към ацидоза, тъй като тя измива от кръвта въглеродния диоксид и следователно бикарбоната.
Мускулите и киселинностт
Как работят мускулите?
Има два важни протеинови компонента, актин и миозин. Те си взаимодействат като малки деца, които гребят с лодка. Активните гребла се потопяват в миозиновата вода и се издърпват, като скъсяват мускулните влакна.
Веслата се вдигат и изгребват още вода, така че мускулната спирала става по-къса.
Този процес зависи от това, че греблата се редуват и се отпускат. Това зависи от електрическите сили.В един момент има привличане и съединение, а в следващия отблъскване.
Тези електрически сили се контролират от електрони и протони, т.е. рН е жизнено важно! Ако рН е извън норма, греблата стават твърде лепкави, като не изпускат миозина и се получават мускулни увреждания.
Веднъж започнали с магнезиев карбонат за намаляване на киселинността, много хора коментират, че техните сутрешни крампи изчезват илил намаляват драстично.
Калций и киселинност
Един от биохимичните проблеми е тенденцията калцият да се натрупва в самите клетки.
Клетките се опитват да изхвърлят калция от пътя, като го прикрепят към протеини, съдържащи калций, като калмодулин, калциев актин.
Това е добре в краткосрочен план, но в крайна сметка тези механизми стават наситени, свободният йонизиран калций се повишава и потиска много от механизмите за производство на енергия в клетката.
Киселинна и алкална среда в стомаха и червата
Това е важна част от жизнения цикъл на червата, осигурявайки правилното рН за храносмилането и усвояването на храната и минералите.
- Нуждаем се от добра киселинна среда на стомаха (рН 4 или по-ниско), за да убием киселинно-чувствителните микроби. Тази киселинност също разгражда протеините и контролира изпразването на стомаха
- Храната остава в стомаха за 1-2 часа, след което се изпразва в дванадесетопръстника. Тук има нужда от добра алкална среда (рН 8 – това е 10 000-кратно намаляване на водородните йони), за да убием чувствителните към алкали микроби и да позволим на панкреатичните ензими да работят за усвояването на мазнини, въглехидрати и някои протеини.
- Обикновено черният дроб произвежда нужния бикарбонат, но може да го направи само ако има необходимите суровини.
По този начин чрез правилно балансирано рН в червата ние се предпазваме от инфекции – нещо с което много хора страдащи от синдрома на хроничната умора не могат да се справят.
- Можем да помогнем на тялото допълнително, като приемаме магнезиев карбонат, за да неутрализираме киселината 1-2 часа след хранене. Важно е магнезиевият карбонат да не се приема с храна или функцията на червата може да се разстрои.