Как храната влияе на pH | Alka®

Как храната влияе на pH

Храната предизвиква киселинна или основна реакция в организма в зависимост от това кои минерални елементи преобладават в състава и
какви отпадъци образуват при разпадане. Затова храните се делят на две големи групи
Алкалообразуващи храни

  • всички сурови плодове и зеленчуци,
  • всички салати
  • от ядките – бадемите, кестените и лешниците
  • от зърнените – просото

 

 Киселинообразуващи храни

  • всички белтъчни храни от животински произход – месо и месни продукти, риба, яйца,
  • от млечните произведения -кашкавал,
  • всички зърнени култури без просото – пшеница, ориз, овес, ечемик, хляб, брашно, тестени изделия, зърнени каши и нишестени храни, захар и захарни изделия – сладка, желета, пасти, торти, шоколад, безалкохолни напитки, сладолед, от бобовите – боб (бял и зелен), леща, грах, фъстъци, орехи, кашу

 

Неутрални храни

  • суровото прясно мляко
  • сметаната
  • кравето масло,
  • олиото,
  • шарлана,
  • зехтина, сусамовото, соевото, ореховото и други масла.

Характерно за тях и алкалните е, че колкото повече ги подлагаме на термична обработка, толкова по-киселинообразуващи стават.

Как храната влияе на pH

Алкализиращите храни са толкова полезни за човешкия организъм не заради друго, а защото имаме леко алкална среда.

Елементарен начин да разберат докторите дали нещо нередно се случва в нашето тяло е, като измерят pH на слюнката ни. Ако е под 7, обикновено протича някакъв киселинен процес и нещо не е наред според специалистите по суровоядство и здравословно хранене.

Много е добре да знаем кои храни са алкализиращи и кои  подкиселяващи, но че това далече не е еднозначно.

Например един узрял плод по принцип действа алкализиращо. Но ако го изядем по традиция като десерт след тежко мазно блюдо, той няма как да премине през стомаха.

Тогава, вместо да се метаболизира. плодът започва да гние и ферментира.

И двата процеса са силно подкиселяващи. Т.е. не е въпрос само да знаем кои храни по принцип имат алкализиращ ефект, но и да сме грамотни как и колко бързо се разграждат, кое след кое трябва да се консумира според логиката на човешкия метаболизъм и как да комбинираме правилно храните.

Повечето подкиселяване се получава не само от храната, а и от вредните микроорганизми, които сме развили

На 1 наша клетка има 3 чужди. Това е естествено и нормално. Всичко е наред, докато в нас се развиват полезни микроорганизми, с които сме в симбиоза.

Те изяждат това, което им даваме и отделят екскременти, които се наричат пробиотици и са много полезни за нас. Обаче можем да завъдим и вредни организми, които подкиселяват нашето тяло.

Най-лесен и масово разпространен пример е кандидата, която се храни със захар и екскрементите й са токсични вещества, повишаващи киселинността. Същото важи и за другите патогенни организми. Те ни поставят в затворен кръг. Виреят в анаеробна и кисела среда, която допълнително подкиселяват с екскрементите си.

Лакмусови рН тест ленти
Лакмусовите pH тест ленти представляват цветни хартиени ленти с индикатор, вещество променящо цвета си в зависимост от рН на разтвора в който е потопено.
bg_BGБългарски