Остеопороза и киселинност на организма | Alka®

Остеопороза калции алкално киселинен баланс

Остеопорозата представлява изтъняване на костите обик­новено при по-възрастните хора или при инвалидите, което води до повишена чупливост.

Малко вероятно е това заболяване да се срещне при жена спазваща алкална диета, съпроводена с физически упражнения.  Употребата  на животинските продукти в нашето меню придават на кръвта лека киселинност, а добре известно е, че киселините разтварят и гра­вират металите.
Калцият не прави изключение и най-малкото киселинно състояние на кръвта, предизвикано вследствие на кон­центрацията на киселинни отпадъци от животински продукти, го разтваря от костите, причинявайки остеопороза.

Дърпането, което мускулите оказват върху костите, а така също и удрянето на костите, което може да се получи в резултат на ходенето и тичането, ги стимулира да привличат и да задър­жат повече калций.

Упражненията са мно­го по-важни за по-възрастните хора, от колкото дори за по-мла­дите индивиди, за да се запазят костите им в добро състояние.

Таблетки Alka® Tabs с Калций
Alka® Tabs с Калций са филмирани таблетки съдържащи калциев карбонат. Специално разработеното гастрорезистентно покритие позволява преминаването им през стомаха, за да достигне калциевият карбонат тънките черва, където постепенно да се усвои.

Физическата активност заздравява повечето кости

Дори в случаите, когато остеопорозата е вече диагностицирана, тъй като скелетът е изключително динамичен и непрекъснато е в процес на преустройство. С правилни тренировки човек може позитивно да влияе на този процес до напреднала възраст. Колкото по- често се натоварва една кост, толкова по-резистентна става тя.
Следователно този, който само върви, плува или кара колело, не прави нищо срещу остеопорозата. Показани са видовете спорт с високо силово и координационно участие – като танците.

Остеопороза и танци

„Танците са перфектният спорт при остеопороза”,

– казва Йоханес Пфайлшихтер, професор по вътрешна медицина в болницата Алфред Круп в Есен.

Той е възхитен от разнообразните стъпки, въртенето, смяната на посоките, които превръщат популярния начин на забавление в качествена спортна тренировка по силово натоварване и координация, при това с ниска травматологична опасност.

При професора идват хора с тазобедрени счупвания и гръбначни травми, чийто скелет е твърде слаб, за да издържа дори на ежедневни натоварвания.
След излекуването на фрактурите обаче, проф. Пфайлшихтер без колебание изпраща пациентите си да тренират на паркета. Над 7 милиона души страдат от остеопороза само в Германия.

Дълго време се смяташе, че заболяването засяга предимно жените, статистическите данни показват обаче, че всеки пети, страдащ от остеопороза, е мъж. Различни изследвания доказват, че преди всичко липсата на движение води до загубата на костно вещество.

 

При танците почти при всяка стъпка се натоварват различни части на тялото

Това възбужда реакцията на т.нар остеоцити в костите и те подават сигнал на съответ- ните клетки да заздравят костите в натоварените места.
Ето защо, за разлика от маратонците, чиито бедрени кости са подсилени само отпред и отзад, при танцьорите те са заздравени равномерно от всички страни.

bg_BGБългарски