Тези страхотни мъфини с овесени ядки и неустоим аромат на портокал са супер питателна закуска, благодарение на комбинацията от протеини, бавни въглехидрати и здравословни мазнини.
Продукти
- 35 грама годжи бери супер плод
- 80 грама сухи смокини
- 250 грама овесени ядки или мюсли
- 50 грама сурови слънчогледови семки
- 1,5 супена лъжица разтопено кокосово масло или олио
- 75 грама настъргани моркови
- 3 до 4 грама Агар– агар водорасли, познати още като „вегетарианския желатин“
- настъргана кора от добре измит портокал
- 2-3 големи супени лъжици брашно от елда
Приготовление
Накиснете годжи бери и смокините, нарязани на дребни парченца в гореща вода за около 15 минути.
Смелете в куненския робот 200 грама овесени ядки или мюсли + 50 грама слънчогледови семки и ги смесете с 50 грама с останалото овесено мюсли.
Загрейте фурната и разтопете маслото в купа
Обелете и настържете морковите и добавете всички останали продукти в сместа. Ако сместа изглежда прекалено суха, можете да добавите вода или портокалов сок.
Разпределете сместа във форми за мъфини като леко я притискайте във формата. Поставете ги за около 40 минути – 50 минути в предварително загрята фурна на 100 градуса.
Годжи бери и морковите са изключително богати на антиоксиданти . Плодовете годжи бери предлагат повече бета-каротин, отколкото морковите и повече желязо, отколкото соята и спанакa, което ги прави чудесен източник за предотвратяване на дефицит на желязо.