Кисел не значи Киселинен | Alka®

киселите плодове и особено цитрусите са алкалообразуващи

Знаете ли, че киселите плодове и особено цитрусите са алкалообразуващи !

От гледна точка на съвременната диетология храните се класифицират или като киселинообразуващи, или като алкализиращи в зависимост от действието, което имат върху организма, а не според техните вкусови качества.

Много храни, които са кисели на вкус като цитрусови плодове, се смятат за алкални, защото след метаболизирането им в организма остават алкализиращи вещества.

Органичните киселини, които въздействат върху вкусовите рецептори на езика, се превръщат във въглероден диоксид и вода, докато минералите, които остават, служат за неутрализиране на киселините в организма.

Това важи за повечето плодове и зеленчуци, които са богати на буфериращите минерали – натрий, калий, калций, магнезий и желязо.“ Вече знаем най-важното за алкалните и киселите храни.

Но за да има всичко това смисъл и полза за нашето здраве, остава да се научим и на основните принципи на комбиниране. Целта е храните да преминават правилно през метаболитния ни механизъм.

Объркаме ли го, започват процеси на ферментация и гниене, които задръстват организма ни с подкиселяващи отрови и осигуряват оптимални условия на живот за нежеланите патогени.

Без значение дали спазваме вегетариански или вегански хранителен режим, или не, всеки може да се възползва от познанието за правилна комбинация на храните .

Друг важен момент е да даваме необходимото време на определена храна да се метаболизира и да освободи място в стомаха за следващата порция . Когато комбинираме продукти с различно време за храносмилане, по-бързо усвояемата храна се задържа в стомаха, изчаквайки по-бавно метаболизираната да се разгради.

Например ако ядем плодове или други захари заедно с протеини, по-бързо разграждащите се захари ферментират и се разпадат до въглероден диоксид, оцетна, млечна киселина, алкохол и вода.

Всички вещества без последното са отровни за тялото субстанции. Следователно с приемането дори на здравословна, жива храна можем да причиним две напълно противоположни явления в нашия организъм – или да усвоим безценните хранителни вещества, или да си набавим количества отровни съединения.

Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина.
Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина.
bg_BGБългарски