Ползите на фибрите за тялото | Alka®

Ползите на фибрите за тялото

Фибри за добро здраве и алкализиране на тялото

Включете в менюто си пълнозърнестия хляб, триците, варивата

Фибрите, наричани още влакна, влакнини са въглехидрати нишки, са въглехидрати, които изграждат стените на растителните клетки.

Те са тази част от растенията, които в най-голямата си част не се смила или усвоява от организма ни. И въпреки това естествените фибри са незаменима и жизненоважна част от храненето.

Редовното им консумиране е пряко свързано с доброто здраве, особено по отношение на оптималното храносмилане и метаболизма, поддържането на холестерола и кръвната захар в норма, сваляне на излишните килограми, редовната детоксикация на организма.

Всяка пречистваща диета е нужно да започне от дебелото черво и балансиране на pH. В основата на високата киселинност на кръвта стои лошата работа на дебелото черво и нездравословното хранене.

Когато приемаме храни богати на фибри, подобряваме алкално-киселинния си баланс, чрез което  се изхвърлят токсините и процесите на възстановяване стартират.

Влакнините се съдържаш единствено в храните от растителен произход, при това – ако не са рафинирани или преработени.

Правилото е просто – богатите на мазнини храни не съдържат никакви или твърде минимални количества фибри и обратното – тези с високо съдържание на фибри са лишени от мазнини. Бялото брашно, рафинираната захар, белият ориз, както и други твърде преработени храни също са лишени от ценната съставка.

За меню, богато на фибри, включете пълнозърнестите храни, бобовите, пресни плодове и зеленчуци заедно с корите, сушени плодове, кафяв ориз, ядки.

Какво прави фибрите толкова полезни за здравето ни?

В страни, в които храната е богата на фибри, болести като рак на дебелото черво, наднормено тегло, сърдечни заболявания и диабет рядко се срещат сред хората.

Те свързват излишната вода в организма, свързват канцерогените и токсините в храната и бързо ги изхвърлят. По този начин намаляват риска от запек, хемороиди, както и рак на дебелото черво.

Имат голям обем и по този начин помагат да придобием чувството за ситост, без да получаваме излишни калории. Намаляват дневната нужда от производство на инсулин, затова са особено важни за диабетиците.

Намаляват нивото на холестерол и регулират кръвната захар

Има два вида фибри – неразтворими и разтворими, като и двата вида са полезни за здравето. Богати на неразтворими фибри са пълнозърнестите брашна и суровите зелени растения. Те достигат до дебелото черво в първоначалния си вид.

Там попадат по действието на бактерии и част от тях ферментират до специфични полезни мастни киселини. Неразтворимите фибри предотвратяват запека и стомашните разстройства. Богати на разтворими фибри са овесените трици, варивата, необелените плодове и зеленчуци.

Те представляват лепкава субстанция, която се разтваря във вода. Именно разтворимите фибри помагат за поддържане на нормални нива на добрия холестерол и за намаляването на лошия в кръвта, като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини. Това намалява риска от атеросклероза на съдовете.

Пак те понижават нивото на кръвната захар в организма. За възрастните хора е препоръчително да приемат дневно по 25-30 г фибри (и от двата вида).

bg_BGБългарски