Полезни комбинации и разграждане на храните | Alka®

Полезни комбинации и разграждане на храните

Правилната комбинация на храните е от съществено значение за нашето здраве и алкално кисилинен баланс

Независимо дали сме на вегански или вегатариански режим на хранене всеки може да се възползва от познанието за полезната и правилната комбинация на храните.

Полезни комбинации на храните

  • Протеини + мазнини + зеленолистни зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + кълнове + лимон или лайм
  • Съдържащи скорбяла зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + кълнове
  • Авокадо + зеленолистни + кълнове + несъдържащи скорбяла зеленчуци + лимон или лайм
  • Авокадо + средно кисели плодове
  • Кисели плодове + средно кисели плодове

Яжте самостоятелно следните храни

  • Диня
  • Пъпеш
  • Прясно изцедени сокове

Слаби комбинации на храни

  • Плодове или подсладители (без стевия) + протеин
  • Плодове или подсладители + ядки, енергийни блокчета, плодови смутита с ядки/ядкови млека, животински млека
  • Плодове или подсладители (без стевия) + покълнали или непокълнали зърнени, овесени ядки и др.
  • Зеленчуци + плодове или подсладители (без стевия)
  • Скорбяла + плодове или подсладители (без стевия)
  • Скорбяла + протеини
  • Скорбяла + авокадо Скорбяла + кисели на вкус храни
  • Кисели плодове + сладки плодове
  • Десерти след хранене

Киселинните храни също важни за нашия организъм, просто е необходимо алкалните да преобладават в нашия режим на хранене

Организмът има свойството да се самоизчиства и да изхвърля излишната киселина, стига да не прекаляваме. От много протеини и мазнини също се повишава киселинността.

Протеините се разграждат до аминокиселини. Логично – и те са подкиселяващи. Метаболизирайки мазнините, те се превръщат във висши мастни и омега-мастни киселини.

Докато въглехидратите са по-чисто вещество. Те се разграждат на CO2 и Вода – продължава Веселин.

Бързи и бавни храни. За колко Време се разграждат храните:

4+ часа

ПРОТЕИНИ: ядки, семена (ако са накиснати, отнема по-малко Време), бобови, маслини, синьо-зелени водорасли

3-4 часа

МАЗНИНИ: маслини, авокадо (то се разгражда между 45 мин и 3 часа според храните, с които е комбинирано), семена, ядки, растителни масла и мазнини – ленено, кокосово, сусамово, зехтин, шарлан и др.

2-3 часа

НЕСЪДЪРЖАЩИ СКОРБЯЛА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНОЛИСТНИ: зеленолистни – марули, спанак, лапад, кеил, листа от цвекло, зеле и др., кълнове от зеленолистни – люцерна, броколи, слънчогледови кълнове, целина, с ниско съдържание на скорбяла – моркови, цвекло, репи, броколи, карфиол, аспержи, тиквички, зелен боб, лук, праз, бамя, сладки чушки, патладжан

2-3 часа

ВЪГЛЕХИДРАГИ/СКОРБЯЛОСЬДЪРЖАЩИ: покълнали незеленолистни – киноа, просо, спелта, жито, овес и др. Покълнали леща, нахут и др. бобови, слабо скорбялни -моркови, земна ябълка, боб, репи, сладки картофи; с високо съдържание на скорбяла; царевица, тикви, картофи

1.5 до 2 часа

КИСЕЛИ ПЛОДОВЕ: цитруси (лимони и лайм могат да се комбинират и с храни, които се разграждат по-бавно), ягоди, ананас, кисели ябълки, кисели сливи, нар

1.5 до 2 часа

СРЕДНО КИСЕЛИ ПЛОДОВЕ: домати, ябълки, сливи, праскови, манго, папая, череши, малини, боровинки

30-45 мин

СЛАДКИ ПЛОДОВЕ И ПОДСЛАДИТЕЛИ: банани, сушени плодове – фурми, стафиди и др., грозде, сладки череши, пчелен мед, петмез, меласа

15-30 мин

Пъпеши и диня, прясно изцедени сокове – фрешове

bg_BGБългарски