Правилната комбинация на храните е от съществено значение за нашето здраве и алкално кисилинен баланс
Независимо дали сме на вегански или вегатариански режим на хранене всеки може да се възползва от познанието за полезната и правилната комбинация на храните.
Полезни комбинации на храните
- Протеини + мазнини + зеленолистни зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + кълнове + лимон или лайм
- Съдържащи скорбяла зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + кълнове
- Авокадо + зеленолистни + кълнове + несъдържащи скорбяла зеленчуци + лимон или лайм
- Авокадо + средно кисели плодове
- Кисели плодове + средно кисели плодове
Яжте самостоятелно следните храни
- Диня
- Пъпеш
- Прясно изцедени сокове
Слаби комбинации на храни
- Плодове или подсладители (без стевия) + протеин
- Плодове или подсладители + ядки, енергийни блокчета, плодови смутита с ядки/ядкови млека, животински млека
- Плодове или подсладители (без стевия) + покълнали или непокълнали зърнени, овесени ядки и др.
- Зеленчуци + плодове или подсладители (без стевия)
- Скорбяла + плодове или подсладители (без стевия)
- Скорбяла + протеини
- Скорбяла + авокадо Скорбяла + кисели на вкус храни
- Кисели плодове + сладки плодове
- Десерти след хранене
Киселинните храни също важни за нашия организъм, просто е необходимо алкалните да преобладават в нашия режим на хранене
Организмът има свойството да се самоизчиства и да изхвърля излишната киселина, стига да не прекаляваме. От много протеини и мазнини също се повишава киселинността.
Протеините се разграждат до аминокиселини. Логично – и те са подкиселяващи. Метаболизирайки мазнините, те се превръщат във висши мастни и омега-мастни киселини.
Докато въглехидратите са по-чисто вещество. Те се разграждат на CO2 и Вода – продължава Веселин.
Бързи и бавни храни. За колко Време се разграждат храните:
4+ часа
ПРОТЕИНИ: ядки, семена (ако са накиснати, отнема по-малко Време), бобови, маслини, синьо-зелени водорасли
3-4 часа
МАЗНИНИ: маслини, авокадо (то се разгражда между 45 мин и 3 часа според храните, с които е комбинирано), семена, ядки, растителни масла и мазнини – ленено, кокосово, сусамово, зехтин, шарлан и др.
2-3 часа
НЕСЪДЪРЖАЩИ СКОРБЯЛА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНОЛИСТНИ: зеленолистни – марули, спанак, лапад, кеил, листа от цвекло, зеле и др., кълнове от зеленолистни – люцерна, броколи, слънчогледови кълнове, целина, с ниско съдържание на скорбяла – моркови, цвекло, репи, броколи, карфиол, аспержи, тиквички, зелен боб, лук, праз, бамя, сладки чушки, патладжан
2-3 часа
ВЪГЛЕХИДРАГИ/СКОРБЯЛОСЬДЪРЖАЩИ: покълнали незеленолистни – киноа, просо, спелта, жито, овес и др. Покълнали леща, нахут и др. бобови, слабо скорбялни -моркови, земна ябълка, боб, репи, сладки картофи; с високо съдържание на скорбяла; царевица, тикви, картофи
1.5 до 2 часа
КИСЕЛИ ПЛОДОВЕ: цитруси (лимони и лайм могат да се комбинират и с храни, които се разграждат по-бавно), ягоди, ананас, кисели ябълки, кисели сливи, нар
1.5 до 2 часа
СРЕДНО КИСЕЛИ ПЛОДОВЕ: домати, ябълки, сливи, праскови, манго, папая, череши, малини, боровинки
30-45 мин
СЛАДКИ ПЛОДОВЕ И ПОДСЛАДИТЕЛИ: банани, сушени плодове – фурми, стафиди и др., грозде, сладки череши, пчелен мед, петмез, меласа
15-30 мин
Пъпеши и диня, прясно изцедени сокове – фрешове