pH баланс и диабет | Alka®

Защо трябва да се поддържа алкално-киселинният баланс

Има убедителни доказателства, че хората с диабет могат да подобрят здравословното си състояние, като поддържат алкално-киселинно равновесие в тялото си.

Връзката между диабета и pH баланса може ясно да се види в състоянието на бъбреците, защото те страдат най-много, както от диабета, така и от повишената киселинност на тялото.

Чрез поддържането на правилен pH баланс в тялото се подобряват както състоянието на бъбреците, така и контрола върху диабета.

Тялото ни постоянно се стреми да поддържа леко алкална среда или поне алкално-киселинно равновесие.
Много от храните, които ядем, могат да нарушат този баланс, като образуват голяма количество киселинни отпадъци. За да се постига рН баланс, бъбреците постоянно трябва да работят за отстраняването на киселинните остатъци и поддържането на леко алкална среда в тялото.

При човек с диабет, бъбреците вече работят извънредно, за да освобождават тялото от излишната захар в кръвта. Така че не е никак трудно да се разбере, че „трудолюбивите“ бъбреци са прекалено натоварени и от диабета, и от нарушения pH баланс.

здравословно хранене

Можете да помогнете на диабета и pH баланса си като се храните с правилните храни.

Първо, ако имате диабет или сте изложени на риск от диабет, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар относно диетата си.

Хубавото е, че диабетът и pH баланса могат да се регулират от едни и същи видове храни, а именно плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и семена. Хората, които се опитват да регулират диабета и pH баланса си, също така трябва да ограничат приема на захар, меса, хляб и тестени изделия.
Придържането към здравословна диета е чудесен начин да държите Вашия диабет, pH баланс и цялостното си здраве под контрол.

Неправилният pH баланс  увеличава рискът от влошаване на здравето

Балансът на кръвната захар е от решаващо значение за правилното функциониране на тялото. Кръвната захар (глюкозата) е основния източник на гориво за клетките на тялото и е от особена важност за мозъка и очите. Когато глюкозата не се регулира правилно чрез кръвообращението, клетките на тялото не получават необходимата енергия. Прекомерно високата кръвна захар (хипергликемия) или прекомерно ниската кръвна захар (хипогликемия) пречат на органите да работят правилно и водят до влошаване на здравето.
Нивото на кръвната захар в организма се регулира предимно от панкреаса и черния дроб.
Черният дроб съхранява излишната глюкоза и я отделя при нужда. Панкреасът секретира инсулин, който помага за пренасянето на глюкозата в клетките на тялото и секретира глюкагон, който задейства освобождаването на съхранена глюкоза в черния дроб. Когато някой от тези два органа не работи правилно, кръвната захар става прекомерно висока или ниска и клетките започват да „гладуват“.
Високото киселинно ниво (ниско pH) излага на риск панкреаса, черния дроб и всички органи на тялото.
Поради важната роля на черния дроб за отстраняването на киселинните отпадъци от тялото, чернодробната функция е особено изложена на риск, когато в тялото се натрупват повече киселини. Когато киселинността пречи на черния дроб и панкреаса да регулират кръвната захар, рискът от диабет се увеличава.
т.е. високата киселинност в тялото ви прави уязвими за диабет.

От друга страна наличието на  диабет допълнително води до повишаване на нивото на киселинните отпадъци. А неправилният  pH баланс излага диабетиците на по-голям риск от усложнения като бъбречна недостатъчност, гангрена и слепота.

Защо диабетиците страдат от излишък на захар в кръвта?

При диабет глюкозата в кръвта не може да бъде доставена правилно до клетките на тялото поради липса на инсулин. Тъй като черният дроб абсорбира все повече и повече от излишната глюкоза, способността му да отстранява токсините от тялото се нарушава. Когато токсините се увеличават, нивото на киселинни отпадъци в организма също се увеличава.
Тъй като глюкозата не се доставя правилно към клетките на тялото, те започват да функционират неправилно и в тях се образуват по-големи количества киселинни отпадъци. Излишната киселина се филтрира през бъбреците и там причинява щети, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност. Част от киселината се натрупва и в черния дроб, като допълнително уврежда способността на черния дроб да отстранява токсините.
Киселината, която клетките не успяват да изхвърлят, се натрупва в тях, втвърдява клетъчните стени, като по този начин пречи на клетките да абсорбират хранителни вещества. В крайна сметка клетките умират. Този процес засяга най-вече клетките на очите и крайниците, където е по-трудно да достигнат хранителните вещества. Последствията са слепота и гангрена.

Предимства на балансираното pH.

За щастие, значителното намаляване на киселините в тялото може да доведе до регенерация на органи и подобряване на здравето. Диета, която е по-алкална може да Ви помогне да поправите щетите, причинени от киселинността и диабета.
Правилната комбинация от пресни зеленчукови сокове, например, може да помогне на тялото Ви да разгради и да унищожи излишните киселинни отпадъци. За двойно положително въздействие премахнете захарите и рафинираните въглехидрати от диетата си. Витаминните и минерални добавки, специално създадени за балансиране на pH, също трябва да са важна част от Вашата стратегия.

Ако наистина искате да се промените и да помогнете на тялото си да се излекува, трябва да предприемете активен подход. Не очаквайте да храните тялото си с преработени храни, да не спортувате, след това да изпиете хапче и да бъдете по-добре. Този начин не работи. Ако искате да балансирате pH на тялото си, тогава имате нужда от цялостен подход.

Започнете да подобрявате алкално-киселинното му равновесие чрез алкализиращи добавки и подходяща диета, движете се, спортувайте умерено и ще намалите уязвимостта си към диабета и неговите усложнения. И ще можете да водите по-пълноценен  живот

алкализация продукти Балансирайте вашето pH с Alka®

bg_BGБългарски