pH баланс и алкохол | Alka®

Ако пиете алкохолни напитки е добре да прочете тази статия

ph баланс и алкохолВероятно знаете, че алкохолът повишава киселинността в тялото, но знаете ли, че не всеки алкохол е с еднаква степен на образуване на киселинни отпадъци?

Информацията  е полезна, особено когато в календара има повечко празници. Така че е добра идея, ако ще пиете да се опитате да сведете риска от повишаване на киселинността във Вашето тяло до минимум.

По-малко киселинност означава по-лек махмурлук сутрин, повече енергия и по-малка вероятност да се разболеете в следващите няколко дни.
Нека започнем с най-лошите напитки, които е необходимо да избягвате на всяка цена:

Най-вредните алкохолни напитки:

Бира

Бирата е най-киселинообразуващата алкохолна напитка.Бирата е най-киселинообразуващата алкохолна напитка.

Защо? Тя се произвежда чрез ферментация на комбинация от мая, захари и пшеница, която съдържа глутен – всички тези съставки  са киселинни.

Бирата води да повишаване на нивото на инсулина, предизвиква пропускливост на червата и съдържа Omega-6 – мастна киселина, която причинява възпаления. Освен това, зърната, които се използват за нейното производство, много често не се съхраняват правилно и се замърсят с плесени и гъбични токсини, които са канцерогенни.

Има много различни видове бира. Всички ли са вредни?

Истината е, че дори и безглутеновата бира е вредна, защото и тя много често съдържа микотоксини.

И накрая, бирата внася в тялото висококиселинен товар, тъй като съдържа голямо количество въглехидрати и малко до никакви минерали.

 

Сайдер

По същите причини високо алкохолния сайдер е силно киселинен, тъй като подобно на бирата, той е комбинация от много захар, ферменти и в много случаи и глутен.

 

Ликьори и смесени напитки.

Ликьорите са супер подсладен алкохол. Те имат много захар и други киселинни съставки и нямат хранителна стойност.
Непременно избягвайте всеки алкохол с добавени подсладители. Избягвайте бутилираните коктейли. Прочетете съставките, ако не сте сигурни какво купувате и изберете опция без добавена захар, изкуствени подсладители или консерванти.

По-добрият алкохол, който може да пиете, но най-добре по-рядко:

Червеното вино е с високо съдържание на минерали и антиоксиданти, но също така и с високо съдържание на захар и дрожди.Вино

Червеното вино е с високо съдържание на минерали и антиоксиданти, но също така и с високо съдържание на захар и дрожди.
Дори и да мислите, че дрождите не са проблем за Вас, добре е да знаете, че са правени изследвания, които показват, че много хора страдат от синдром на пропускливите черва.

С други думи, когато червата станат по-пропускливи от нужното, токсини, микроби, неразградени хранителни частици и други елементи могат да проникнат през чревната стена и да попаднат в кръвния поток.  Дрождите са паразити и са истинската причина, поради която имате постоянно желание да консумирате храни и напитки, съдържащи въглехидрати.

Въглехидратите от своя страна правят кръвта  киселинна и карат  тялото да извлича минерали от костите и мускулите, за да неутрализира тази киселинност и това буквално се превръща в порочен цикъл.

Запомнете уравнението на киселинността:

Повече захар = Повече киселини

Повече минерали = Повече алкалност

Тъй като червеното вино има както захар, така и минерали, то също е киселинно, но по-малко от другите алкохоли.
Когато сравнявате червено вино с бяло вино по отношение на тяхната киселинност, може да се каже, че те като цяло са еднакви, тъй като са с високо съдържание на захар.
Разликата е, че докато в червеното вино има известно количество антиоксиданти, в бялото вино има добавени сулфити с цел стабилизиране и  увеличаване срока на годност. А много хора имат лоша реакция към сулфити поради непоносимост.

Когато избирате какво вино да консумирате, стремете се:

  • да е органично,
  • да е без сулфити или си купете сулфитен филтър – те са евтини и лесни за използване,
  • да бъде с по-ниско съдържание на захар. Избирайте, както при червеното, така и  при бялото вино, да бъде сухо, а не полусухо или десертно.

Уиски, Бърбън и Скоч

Напитките от семейството на уискито са направени от зърнени култури, включително пшеница и могат да съдържат следи от количество глутен. Въпреки че нямат захар, те също трябва да се избягват. Всъщност не глутенът е големия проблем.
Истината е, че всички зърнени суровини при съхранението им в складове  се покриват с микотоксини, които са киселинообразуващи и които могат да причинят възпаление и дори рак.

Подходящ алкохол, който да изберете да консумирате в случай на нужда

Колкото по-чист и твърд е алкохолът, толкова по-добре. По-тъмните или непрозрачни напитки с по-малко съдържание на алкохол обикновено са по-кисели. Тъй нареченият твърд алкохол е бистър и с ниско съдържание на захар.
Тайната защо твърдият алкохол е по-малко кисел, се крие в това как е направен. Първоначално изходната суровина се ферментира, но след това течността се дестилира, което премахва водата, захарта и другите въглехидрати и примеси.

 Джин

Най-малко киселия алкохол, който можете да пиете, е джинът. Той не съдържа захар, дестилиран е и за направата му се използват хвойна, женско биле или кориандър, които съдържат минерали. Това му придава уникален вкус, така че е добра алтернатива на ароматизираните и подсладени ликьори.

 

Текила

Има известно объркване за текилата, защото е направена от 100% синьо агаве, което се използва и за подсладител и е една от най-лошите захари, които можете да консумирате, тъй като представлява  фруктоза. При дестилацията обаче, фруктозата се разгражда. Всъщност в напитката текила вече няма никаква захар, което е добре за разлика от други продукти, произведени от агаве.

 

Ром

Въпреки че е направен от захарна тръстика, ромът всъщност не съдържа захар, както и глутен или консерванти. Така че изненадващо, ромът е сравнително слабо  киселинен избор.

 

Водка

Водката може да принадлежи към всичките три категории, в зависимост от това коя марка сте избрали, защото се извлича от различни суровини – от зърнени култури, царевица, картофи, даже и от захарно цвекло.

Коктейли

Тъй като установихме, че твърдите, бистри алкохолни напитки са най-добрият избор, ако искате да пиете, следващото нещо, за което трябва да помислите е с какво е добре да смесвате тези алкохоли.
Плодовите сокове, газираните напитки и много други представляват захар + вода + оцветители + есенции без хранителна стойност и с висока киселинност. Дори в горчивия тоник има много захар.

Най-вреден вариант е алкохолът да се смеси с диетични газирани напитки с изкуствени подсладители.

Те са най-киселинообразуващите съставки на планетата.
Дори и да избягвате напитки със захар, не забравяйте, че газираната вода също е кисела и не хидратира по начина, по който го прави алкалната вода. Вместо това резените лимон или лайм са чудесен избор, защото неутрализират част от киселината.

Ако все пак се налага да употребите алкохол …

При специални случаи една напитка няма да нанесе непоправими щети. Да, кисела е, но можете да направите избор, за да сведете киселинността до минимум. Умереността е ключова.
Вероятно повече от една напитка ще ви накара да се чувствате извън комфорт на следващата сутрин.

Затова ви препоръчваме да изпивате една голяма чаша алкална вода с резен лимон преди и след алкохолната напитка, за да сведете до минимум киселините и да предотвратите махмурлука.

За направата на алкална вода може да използвате  Alka Drops, които са минерален концентрат.

алкализиращи капки алка 55 мл с нова опковка

Още по-доброто, което можете да направите, е да изпиете една капсула от Alka Minerals 30 минути преди лягане. Ще си набавите алкализиращите минерали, от които тялото Ви се нуждае, за да спите добре и да се събудите свежи и без махмурлук.

алкализиращи минерали alka minerals
Alka® Minerals pH Балансиращ Минерален Комплекс

 

bg_BGБългарски