Спортът и високата киселинност

(Топ) атлетите са запознати с натрупването на киселини в тялото и мускулите след активна физическа дейност. Дори по-малко напредналите спортисти и любителите, като велосипедисти, скейтъри и туристи, познават мускулните болки. Но знаете ли, че лесно можете да предотвратите натрупването на киселини в тялото и мускулите, така че да можете да се наслаждавате на любимия си спорт без болка?

Какво причинява натрупването на киселини в мускулите?

По време на физическо натоварване, дължащо се например на колоездене, кънки, ходене и бягане, мускулите изгарят повече хранителни вещества, отколкото обикновено. Сърцето трябва да помпа по-бързо, за да отговори на нуждата от кислород и хранителни вещества.

С течение на времето, в следствие на продължително физическо натоварване в организма настъпва недостиг на кислород. Това води до затруднена обмяна на веществата и преобразуването им в енергия. В същото време, за да задоволи нуждата от енергия организма започва да преработва по-лесни за усвояване вещества, като захари (глюкоза), което води до образуване на млечна киселина. Млечната киселина се натрупва в тялото (най-вече в мускулите) и то този начин увеличава киселиността им и се появява болка.

Това е и причината, поради която спортистите понякога приемат допълнително кислород след голямо физическо натоварване. Така те възстановяват нормалния обмен на веществата и предотвратят натрупването на киселини в мускулите.

Натриевият бикарбонат разгражда киселините в тялото и мускулите

сода бикарбонат

Бикарбонатите са съединенията които тялото произвежда, за да разтваря излишната млечна киселина в тъканите и мускулите. При нормално натоварване на организма, в кръвта се съдържат достатъчно бикарбонати, за да се балансира нивото на киселинност (pH).

В случаите на прекомерно физическо претоварване обаче, излишък от млечни киселини надвишава количеството бикарбонати в кръвта и тогава нивото на киселинност се повишава. Това натрупване на киселинни отпадъци причинява мускулна болка, умора, загуба на ориентация и координация.

Намалете нивото на киселинност с натрупване на “бикарбонати” в кръвта

Един лесен начин да се предотврати натрупването на киселинни отпадъци вследствие на физическо претоварване е чрез увеличаване на количеството бикарбонати в кръвта. Бикарбонатите в кръвта също се наричат „алкални буфери“. Чрез увеличаване на алкалните буфери ще неутрализирате и изхвърлите излишните млечни киселини.

Алкалната вода е вода с висока стойност на рН

Можете ефективно да доставяте на тялото си бикарбонати по 2 начина:

  • Пиене на алкална вода. Алкалната вода е вода с висока стойност на рН (>9). Можете лесно да направите алкална вода, като добавите 3 капки Alka® Drops в чаша вода. Ако пиете алкалната вода, стомахът ще произведе натриев бикарбонат през клетките на стомашната стена, който се абсорбира директно в кръвта.
  • Приемане на таблетки Alka® Tabs. Вземете таблетките, след като се нахраните. Благодарение на уникалното покритие, което обвива таблетката, тя преминава през стомаха, без да бъде разградена от стомашната киселина. Таблетката постепенно се разтваря в червата. След това натриевият бикарбонат се освобождава в кръвта през чревната стена.