Рецепта за вкусна и полезна кремообразна лимонова торта. Без глутен, веган сурова торта!
Много лесна, много свежа, много вкусна е тази сурова лимонова торта.
Във веган менюто сладкишите без яйца и млечни продукти са нещо традиционно, за класическото домакинство обаче веган рецептите за сладкиши са по-скоро изненада.
Рецептата за кремообразна лимонова торта е само една идея, как да приготвим лесен, здравословен и много вкусен сладкиш, който дава енергия и настроение.
Рецептите за сурови веган сладкиши са толкова лесни, че са подходящи дори и за абсолютно начинаещи готвачи.
Полученият сладкиш пък може да бъде както вкусен завършек на всяко меню, така и чудесна закуска сутрин или пък следобед с кафето.
Продукти за приблизително 10-12 парчета:
- 100 гр. фурми
- 50 гр.кокосово масло
- 250 гр. (безглутеново) овесено мюсли
- 75 гр. моркови
- 3-4 пълни супени лъжици орехова паста
- Сокът + кората на един био лимон
За крема:
- 100-125 гр. кокосово мляко, само мазната част, (указание: поставете 400 мл за поне 8 ч в хладилника предварително, след това оберете 100-125 гр. от втвърдената маса)
- 150 гр. непечени сурови ядки кашу
- 250 гр. кокосово кисело мляко без захар
- Сокът + кората на един био лайм
- Ванилия на прах
- Една щипка кардамон
- Щипка сол
- 60 гр. мед със сметана, (веганите могат да използват еритритол на прах)
- 6-8 гр. псилиум фибри, (може да се използва и друго свързващо вещество като агар, кузу или подобно, но след това трябва да готвите / затоплите съставките за крема за известно време)
Приготвяне:
Блат:
- Поставете фурмите в купа и ги залейте с гореща вода, докато ги покрие. Оставете ги да почиват 10 минути.
- Отцедете водата от фурмите и ги размачкайте.
- След това добавете кокосовото масло, за да може да се разтопи върху топлите фурми.
- Смелете мюслито на ситно и го поставете в купа. Измийте морковите и ги настържете на много ситно.
- Прибавете морковите, ореховата паста, лимоновата кора и сока към мюслито и поставете сместа във форма за сладкиш (с подвижно дъно). Разпределете сместа равномерно, притиснете силно и я поставете в хладилника.
Крем:
- Извадете кокосовото мляко от хладилника и добавете 100-125 грама от втвърдената субстанция заедно с ядките кашу в кухненския робот, (течната част може да се използва за къри или супа). Смелете тази смес до получаване на гладка маса. След това добавете останалите съставки и подправете на вкус.
- Поставете крема в шприц торбичка и го оставете да почива в хладилника поне 8 часа.
- Разпределете / шприцовайте крема в красиви форми върху тортата.
- Малко преди сервиране, гарнирайте с кора от лайм, малко натрошено кашу или шам-фъстък и по възможност няколко шайби киви, (обърнете внимание, че кивито идва върху тортата наистина в последния момент).