Кремообразна лимонова торта | Alka®

Рецепта за вкусна и полезна кремообразна лимонова торта. Без глутен, веган сурова торта!

Много лесна, много свежа, много вкусна е тази сурова лимонова торта.

Във веган менюто сладкишите без яйца и млечни продукти са нещо традиционно, за класическото домакинство обаче веган рецептите за сладкиши са по-скоро изненада.

Рецептата за кремообразна лимонова торта е само една идея, как да приготвим лесен, здравословен и много вкусен сладкиш, който дава енергия и настроение.

Рецептите за сурови веган сладкиши са толкова лесни, че са подходящи дори и за абсолютно начинаещи готвачи.

Полученият сладкиш пък може да бъде както вкусен завършек на всяко меню, така и чудесна закуска сутрин или пък следобед с кафето.

Продукти за приблизително 10-12 парчета:

  • 100 гр. фурми
  • 50 гр.кокосово масло
  • 250 гр. (безглутеново) овесено мюсли
  • 75 гр. моркови
  • 3-4 пълни супени лъжици орехова паста
  • Сокът + кората на един био лимон

 

За крема:

  • 100-125 гр. кокосово мляко, само мазната част, (указание: поставете 400 мл за поне 8 ч в хладилника предварително, след това оберете 100-125 гр. от втвърдената маса)
  • 150 гр. непечени сурови ядки кашу
  • 250 гр. кокосово кисело мляко без захар
  • Сокът + кората на един био лайм
  • Ванилия на прах
  • Една щипка кардамон
  • Щипка сол
  • 60 гр. мед със сметана, (веганите могат да използват еритритол на прах)
  • 6-8 гр. псилиум фибри, (може да се използва и друго свързващо вещество като агар, кузу или подобно, но след това трябва да готвите / затоплите съставките за крема за известно време)

 

Приготвяне:

Блат:

  1. Поставете фурмите в купа и ги залейте с гореща вода, докато ги покрие. Оставете ги да почиват 10 минути.
  2. Отцедете водата от фурмите и ги размачкайте.
  3. След това добавете кокосовото масло, за да може да се разтопи върху топлите фурми.
  4. Смелете мюслито на ситно и го поставете в купа. Измийте морковите и ги настържете на много ситно.
  5. Прибавете морковите, ореховата паста, лимоновата кора и сока към мюслито и поставете сместа във форма за сладкиш (с подвижно дъно). Разпределете сместа равномерно, притиснете силно и я поставете в хладилника.

 

Крем:

  1. Извадете кокосовото мляко от хладилника и добавете 100-125 грама от втвърдената субстанция заедно с ядките кашу в кухненския робот, (течната част може да се използва за къри или супа). Смелете тази смес до получаване на гладка маса. След това добавете останалите съставки и подправете на вкус.
  2. Поставете крема в шприц торбичка и го оставете да почива в хладилника поне 8 часа.
  3. Разпределете / шприцовайте крема в красиви форми върху тортата.
  4. Малко преди сервиране, гарнирайте с кора от лайм, малко натрошено кашу или шам-фъстък и по възможност няколко шайби киви, (обърнете внимание, че кивито идва върху тортата наистина в последния момент).

 

 

 

 

bg_BGБългарски