Често задавани въпроси за остеопорозата | Alka®

[lwptoc depth=“2″]

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОСТЕОПОРОЗАТА?

На пръв поглед изглежда, че костите са статични структури, които не се променят. Всъщност те са динамични, живи и постоянно търпят промени.

За да разберем какво е остеопорозата, трябва да знаем как функционира здравата кост.

Костите се износват постоянно. За предотвратяване на трайни увреждания, старото костно вещество непрекъснато се подменя с ново в процес, наречен „костно ремоделиране“. Докато има баланс между разграждане (резорбция) и изграждане (образуване) на костно вещество, Вашите кости ще са здрави.

При здравите кости има БАЛАНС, т.е. непрекъсната подмяна на старото костно вещество с ново.

остеопороза кости

ОСТЕОПОРОЗА ОЗНАЧАВА „ПОРЕСТА КОСТ“

При остеопорозата костите се разграждат по-бързо, отколкото могат да се възстановят, поради което започвате да губите костна маса (костите стават „порести“). С времето костите губят здравината си и могат да се счупят.

ПОРЕСТИТЕ КОСТИ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ ФРАКТУРА

Остеопорозата е трайно състояние и се определя като „тихата болест“, защото много жени нямат симптоми. Въпреки това те са изложени на риск от счупвания, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.1 Ако имате остеопороза, костите могат да се счупят при дейности като вдигане на пазарска чанта или след „обикновено падане“, което не би трябвало да причини травма.

При остеопорозата има НАРУШЕН БАЛАНС, тоест разграждането на костта е по-бързо от възстановяването. Въпреки че повечето жени нямат симптоми, те са по-склонни към фрактури, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.

Важно е да се намали риска от фрактури, тъй като последствията им могат да останат за цял живот, включително невъзможност за извършване на ежедневни дейности или трудно ходене без придружител.

Добрата новина е, че до голяма степен можете да си помогнете сам. Правилното хранене и физическата активност са важни. Има възможности и за лечение, което намалява риска от фрактури, ако вече имате остеопороза.

КОЙ ЗАБОЛЯВА ОТ ОСТЕОПОРОЗА И КОЕ УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ ФРАКТУРИ?

Женският хормон естроген допринася за здравината на костите, като поддържа баланс между образуването и разграждането на костно вещество. След менопаузата се появява недостиг на естроген, необходим да поддържа този баланс. В резултат на това костите се разграждат по-бързо, отколкото могат да се възстановят.

Хормонът естроген допринася за баланса между образуване и разграждане на костно вещество. След менопаузата възниква недостиг на естроген за поддържане на този баланс и костите отслабват.

6 стъпки, които да следвате за възстановяване на счупена кост

КОИ ИНДИВИДУАЛНИ ФАКТОРИ УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ ФРАКТУРИ?

  • Фамилна обремененост с остеопороза
  • Майка Ви или баща Ви имали ли са остеопороза?
  • Етническа група
  • Остеопорозата се среща по-често при етнически групи от бялата и азиатската раса.
  • Медицински състояния и фактори:
  • Предишни фрактури
  • Понижена костна маса
  • Понижено телесно тегло
  • Менопауза преди 45-годишна възраст или отстраняване на яйчниците преди 50-годишна възраст, ако не е съпроводено с хормоно-заместваща терапия8
  • Ревматоиден артрит или заболяване на ендокринната система6 (нарушения на щитовидната жлеза и други8)
  • Използване на кортикостероиди (кортизон или преднизон) в продължение на 3 или повече месеца
  • Проблеми, засягащи усвояването на храните, като болестта на Крон9

 

НЯКОИ ФАКТОРИ, ВЪРХУ КОИТО МОЖЕ ДА ВЛИЯЕТЕ , РИСКОВ ФАКТОР, КАК МОЖЕ ДА НАМАЛИТЕ РИСКА?

  • Недостиг на витамин D
    Осигурете си достатъчен прием на витамин D, който способства за усвояването на калция. Витамин D се произвежда от нашата кожа при обичайното излагане на слънце.
  • Недостатъчен прием на калций
    Осигурете си прием на храни, които съдържат калций, като млечни продукти или тъмнозелени зеленчуци.
  • Ниска или никаква физическа активност
    Осигурявайте си една или друга форма на физическа активност през повечето дни. Опитайте упражнения като ходене или танци.
  • Понижено телесно тегло
    Ако телесното Ви тегло е много ниско, консултирайте се със своя лекар. Може би трябва да вземате хранителни добавки за регулиране на баланса на веществата.
  • Тюнопушене
    Ако пушите, постарайте се да спрете или поне да ограничите тютюнопушенето.
  • Повишена употреба на алкохол
    Пийте не повече от препоръчителните граници (например не повече от 2 единици дневно).

КОИ СА СИМПТОМИТЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Загубата на костно вещество при остеопороза е постепенна и безболезнена. Много жени не знаят, че са с остеопороза и затова първият признак за това състояние може да се появи едва ако си счупят кост.

Понякога има симптоми на остеопороза, които може да видите. Ако забележите, че намалявате на ръст или започвате да се прегърбвате, говорете с Вашия лекар.

Тъй като жените с остеопороза често не показват никакви симптоми, Вашият лекар може да назначи изследвания.Също така лекарят може да разговаря с Вас за рисковите фактори и да Ви препоръча мерки за намаляване на риска от фрактури.

Шест признака на остеопороза

ОСТЕОПОРОЗАТА НЕИЗБЕЖНО ЛИ НАСТЪПВА С ВЪЗРАСТТА?

Всички сме виждали хора, които с възрастта намаляват на ръст. Някои се прегърбват. При падане костите им се чупят лесно.

Това не са явления, които „настъпват от само себе си“ с остаряването. Причината за тях е остеопорозата. Много жени с остеопороза нямат симптоми, но са изложени на риск от счупвания, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.

Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една фрактура, причинена от остеопороза.2 Всъщност честотата на остеопорозните фрактури е по-висока от тази на сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно.3

Остеопорозата е медицинско състояние, което може да причини счупвания на кости и се среща по-често, отколкото сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно.3* Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една остеопорозна фрактура.2

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА СИ ПОМОГНА?

  • Много са нещата, които може да направите за справяне с остеопорозата.
  • ДА увеличите приема на храни, богати на калций и витамин D ДА извършвате редовно безрискови физически упражнения ДА избягвате паданията
  • ДА приемате ефективно медикаментозно лечение предписано от Вашия лекар

 ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТНА МИНЕРАЛНА ПЛЪТНОСТ

Най-разпространеният начин за оценка на остеопороза е измерването на костна минерална плътност (КМП). Извършва се по метода DXA (от Dual-energy X-ray Absorptiometry – двойноенергийна рентгенова абсорциометрия). Тази рентгенова диагностика с ниско ниво на радиация дава информация за плътността на Вашите кости.

DXA се извършва на бедрената кост и/или гръбначния стълб. Резултатите Ви се сравняват със стандартните стойности на КМП за здрави млади хора и това сравнение определя Вашия Т-фактор (наричан от специалистите Т-скор). По този фактор Вашият лекар може да Ви каже дали имате нормално плътни кости, остеопороза или „остеопения“ (етап на понижена костна маса (ПКМ), който може да доведе до остеопороза).

Какво показва Вашата костна минерална плътност?

СТАТУС КМП

Нормален T-скор -1или по-висок

Остеопения (ПКМ) T-скор между -1 и -2.5

Остеопороза  T-скор -2.5 или по-нисък

Ниската стойност на КМП не означава, че неизбежно ще получите фрактура.14

 

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА БЪДАТ ЗДРАВИ КОСТИТЕ МИ?

С някои елементарни промени в стила на живот може да намалите риска от остеопороза или опасността от фрактура, ако вече имате остеопороза.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Здравословната и балансирана диета може да намали риска от загуба на костно вещество. Грижете се да приемате достатъчно белтъчини, калций и витамин D. Калций и витамин D са жизненоважни за поддържането на здрави кости и за избягването на риска от фрактури.15

Храни, богати на витамин D
Храни, богати на витамин D

Витамин D

Витамин D също е полезен за костното здраве. Той помага за усвояването на калция от храните и допринася за здравето на имунната система и здравината на мускулите. Недостигът на витамин D може да увеличи риска от остеопороза и вероятността от падане при възрастни, чиито мускули са отслабнали поради липсата на този витамин. Витамин D помага на организма да усвои калция от приеманите храни.

Един добър начин за „зареждане“ с витамин D е да излизате за малко на слънце всеки ден (обикновено излагане на ръцете и краката за 30 минути, използвайки слънцезащитен крем с фактор под 15). След 60-годишна възраст способността на кожата Ви да синтезира витамин D отслабва, но може да си го набавяте от хранителни добавки или определени видове храни, като мазни риби (сьомга, сардини, скумрия), яйца и черен дроб.

Ако не прекарвате много време на слънце, за Вас е особено важно да вземате хранителна добавка, съдържаща витамин D.18

Добавка с витамин D

Най-добрата диета за здрави кости и ставиРЕДОВНИ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Както мускулите, така и костите укрепват от физически упражнения. За да помагате на костите си, трябва да правите редовни физически упражнения, например:

  • БЯГАНЕ
  • ХОДЕНЕ
  • ТАНЦИ
  • ИЗБЯГВАНЕ НА ПАДАНИЯ.Ако костите Ви са слаби, дори едно „обикновено падане“ от изправено или по-ниско положение може да причини фрактура на китката, бедрената кост или гръбначния стълб.

Как да намалите риска от падане:

  • Правете упражнения като ходене, йога и пилатес за укрепване на Вашата сила и баланс
  • Носете обувки, които не се хлъзгат
  • Уведомете лекаря си, ако усещате, че не стоите стабилно на крака
  • Правете преглед на лекарствата си с Вашия лекар поне веднъж годишно
  • Опитвайте да избягвате медикаменти, които Ви причиняват отпадналост
  • Ако не можете да виждате ясно, направете си очен преглед
  • При необходимост носете очила
  • Вземете предпазни мерки срещу падане в дома си
  • Не оставяйте разпилени предмети по пода и използвайте фиксирани, а не свободно лежащи мокети и килими
  • Помислете за поставянето на парапети или ръкохватки по стълбища, до вани и тоалетни.

ТЕСТ ЗА РИСК ОТ ОСТЕОПОРОЗА НЕЩА, КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИТЕ

  1. Чупили ли сте кост при обикновено падане след пълнолетие (от изправено положение или по-ниско)?
  2. Падате ли често (повече от веднъж през последната година) и страхувате ли се от падане поради мисълта, че сте крехък?
  3. Ръстът Ви намалял ли е с 3 cm или повече след навършване на 40 години?
  4. Поставяна ли Ви е някога диагнозата „ревматоиден артрит“?
  5. Вземали ли сте кортикостероиди повече от 3 последователни месеца? [Кортикостероиди често се предписват за състояния като астма, ревматоиден артрит или възпаления]
  6. Поставяна ли Ви е някога диагноза за свръхактивност на щитовидната жлеза или паращитовидните жлези?
  7. Бил ли е някой от родителите Ви диагностициран с остеопороза и чупил ли е кост при обикновено падане (от изправено положение или по-ниско)?
  8. Имал ли е/има ли някой от родителите Ви изкривен гръб?
  9. Влязохте ли в менопауза преди 45-годишна възраст?
  10. Менопаузалните Ви цикли спирали ли са за 12 или повече последователни месеца (освен поради бременност, менопауза или хистеректомия)?

ФАКТОРИ, СВЪРЗАНИ С НАЧИНА НА ЖИВОТ, КОИТО ВЕРОЯТНО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИТЕ

  1. Имате ли понижено тегло, т.е. Вашият Индекс на телесна маса (ИТМ) е под 19
  2. Пиете ли редовно над 2 алкохолни единици дневно (напр. повече от 1 чаша умерено силна бира или 1 чаша вино дневно)?
  3. Пушите ли сега или сте пушила в миналото?
  4. Физическата Ви дейност (работа в дома или градината, ходене, бягане и др.) обикновено е под 30 минути дневно?
  5. Избягвате ли приема или имате алергия към мляко и млечни продукти?
  6. Прекарвате ли на открито под 10 минути дневно (като част от тялото Ви е изложена на слънчева светлина)?
  7. Отстранявани ли са яйчниците ви след 50-годишна възраст без хормонозаместваща терапия?

Ако сте посочила „да“ на някой от горните въпроси, това не означава, че имате остеопороза, а говори за наличието на рискови фактори, които могат да увеличат вероятността да развиете остеопороза. Моля, покажете този тест на Вашия лекар, който може да прецени дали се нуждаете от допълнителни изследвания, например измерване на костна минерална плътност (КМП), да Ви помогне да разберете какво трябва да направите за намаляване на риска и да Ви запознае с възможностите за лечение, ако се налага да бъдете лекувана.

 

* Може да изчислите своя ИТМ, като разделите теглото си в килограми на ръста си в метри повдигнат на квадрат (kg върху m2). Например, ако тежите 70 kg и ръстът Ви е 1.75 т, Вашият ИТП е равен на:26

ИТП = 70/(1.75×1.75) = 70/3.0625 = 22.9

 

bg_BGБългарски