Хранителни добавки

хранителни добавки
[lwptoc depth=“2″]

Какво е хранителни добавки

Хранителни добавки са помощни храни, направени от зеленини, зеленчуци, морски водорасли, пробиотици, храносмилателни ензими и др., чиято цел е да допълват нормалния хранителен режим и които представляват концентрирани източници на хранителни вещества или други вещества с хранителен или физиологичен ефект.
 
Те могат да повишат имунитета и да намалят риска от хронични заболявания, но резултатите могат да варират в зависимост от броя съставките.
Когато преминават термична обработка зелените суплименти, могат да намалят хранителните вещества в тях, включително витамин С и пробиотици.

Ако Вашият прием на зеленчуци е намален, когато пътувате, помислете да вземете зеленчуковa хранителна добавка със себе си, за да поддържате хранителният си режим.
Най-често срещаният начин за използване на зелени прахове е да ги разбъркате във вода, сок или други напитки.

Можете също да ги добавите към любимите си смути рецепти.

Какво представляват хранителните добавки?

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки са суплименти и суперхрани, които се разстварят във вода и други течности.
Често тези суперхрани имат зелен оттенък и могат да имат малко тревист вкус. Често се добавят естествени заместители на захарта за подобряване на вкуса.
Хранителните добавки в повечето случаи съдържат 25-40 или повече различни съставки, които варират според производителя. Те могат да бъдат:

Листни зеленчуци

Спанак, къдраво зеле, ядки, магданоз

Морски водорасли

Спирулина, хлорела, дулсе, келп(кафяво водорасло)

Други зеленчуци

броколи, цвекло, моркови, домати, зелено зеле

Треви

ечемична трева, житна трева, овесена трева, люцерна трева.

Плодове с висок антиоксидант

Боровинки, малини, годжи и акаи бери.

Хранителни екстракти

екстракт от зелен чай, екстракт от гроздови семки, екстракт от гинко билоба.

Пробиотици

Lactobacillus (L.) rhamnosus, L. acidophilus, Bifidobacterium lactis

Храносмилателни ензими на растителна основа

Амилаза, целулаза, липаза, папаин, протеаза.

Билки

свещен босилек, астрагал, ехинацея, млечен бодил.

Гъби

екстракт от гъби Майтаке, екстракт от гъби шийтаке.

Естествени заместители на захарта

екстракт от листа на стевия, екстракт от плодове монах.

Допълнителни фибри

Оризови трици, инулин, ябълкови фибри.

Продуктът, използван в тези добавки, се суши и след това се смила на прах.

Алтернативно, някои съставки могат да бъдат направени на сок, след това дехидратирани или някои компоненти от цялата храна могат да бъдат извлечени.
По-нова тенденция е ферментирането на съставки, което увеличава нивата на витамините и спомага за разграждането на съединения, които могат да пречат на усвояването на минерали.
Миксовете  прахове често са веган, както и не-генетично модифицирани и органични – но  е добре да се проверява етикета на продукта за тези подробности.
Въпреки че миксовете на зелени прахове варират в зависимост от производителя, се правят от сушени листни зеленчуци или други видове зеленчуци,както и морски водорасли, треви, високо антиоксидантни плодове и билки. Често се добавят и пробиотици и храносмилателни ензими.

Хранителен състав на храните

Тъй като съставките на суперхраните варират според марката, хранителната стойност често се различава между продуктите.
Средно, една лъжичка (10 грама или две супени лъжици) прах от зеленчуци съдържа :

 • Калории: 40
 • Мазнини: 0,5 грама
 • Общо въглехидрати: 7 грама
 • Диетични фибри: 2 грама
 • Захари: 1 грам
 • Протеин: 2 грама
 • Натрий: 2% от препоръчителният  хранителен дневен прием (RDI)
 • Витамин А (като бета-каротин): 80% от RDI
 • Витамин С: 80% от RDI
 • Витамин К: 60% от RDI
 • Калций: 5% от RDI
 • Желязо: 20% от RDI
 • Йод: 100% от RDI
 • Селен: 70% от RDI
 • Хром: 60% от RDI
 • Калий: 5% от RDI

Хранителните суплименти са нискокалорични, но смесването им с нещо различно от вода може да добави калории.
Хранителните добавки не винаги съдържат списък на всички витамини и минерали. Суперхраните не са толкова пълни като стандартна мултивитаминна и минерална добавка.
В някои случаи хранителните добавки се формулират като заместители на храненето, което прави продукта по-пълноценно хранителен и по-висококалоричен.
Въпреки че не са количествено определени на етикета, хранителните добавки са с високо съдържание на полифеноли и други растителни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни функции.

Хранителните добавки са с ниско съдържание на калории и имат високо съдържание на някои минерали и витамини, включително селен, йод, хром и витамини А, С и К, както и растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни функции.

Хранителните вещества и растителните съединения в хранителните добавки могат да поддържат цялостното благосъстояние, когато се използват в комбинация със здравословна диета и начин на живот.
Например, хранителните добавки обикновено са с високо съдържание на витамини А и С, които подпомагат имунната функция.
Освен това, пробиотиците, добавени към зелените прахове, могат да поддържат имунната функция и храносмилателното здраве.
Хранителните добавки са тествани в няколко малки проучвания, но резултатите могат да варират в зависимост от марката и добавката.

хранителни добавка алка греенсХранителни добавки и хронични заболявания

Антиоксидантните и противовъзпалителни действия на растителните съединения в хранителните добавки могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания.
В едно четириседмично проучване при 10 здрави хора, две супени лъжици (10 грама) зелен прах, приемани ежедневно, понижават нивата на кръвта на оксидативно увредените протеини с 30% .
Предотвратяването на увреждането на кръвните протеини като ензимите е важно, тъй като те изпълняват функции, които помагат да се предпазим от рак и хронични заболявания .
В друго 90-дневно проучване при 40 души с високо кръвно налягане две супени лъжици (10 грама) зелени прах, приемани дневно, намаляват както систолното, така и диастолното кръвно налягане с около 8%.

Хранителните добавки за енергия

Някои суперхрани могат да повишат енергията. И все пак, те са с ниско съдържание на калории и следователно не доставят непременно много енергия.
Някои от тези прахове обаче съдържат съединения, които може да ни помогнат да се чувстваме по-будни и енергични, включително екстракт от зелен чай, който съдържа кофеин и растителни съединения, които поддържат редуцирането на калории .

В тримесечно проучване при 63 здрави жени, тези, които приемат по една супена лъжица (10 грама) зелен прах, съдържащ екстракт от зелен чай дневно, отчитат значително повишаване на енергията, докато плацебо групата не съобщава за промяна.
Все пак това е само едно изследване, което трябва да бъде повторено. Също така не е сигурно дали зелен прах без екстракт от зелен чай би осигурил същите ползи.

Хранителна добавка Алка Греенс
Хранителната добавка Alka® Greens е пълноценна и уникална комбинация от полезни и алкало-образуващи хранителни екстракти. В нейния състав влиза селекция от висококачествени естествени екстракти и ортомолекулярни нутриенти. Приемането на плодове, зеленчуци и растителни кълнове, богати на хлорофил е от жизненоважно значение за доброто здраве. Тези храни поддържат тялото леко алкално и осигуряват на клетките огромно количество енергия. Но много малко хора днес успяват да приемат достатъчно плодове и зеленчуци ежедневно. Като добавете към това минералното изчерпване на земята, причинено от интензивното земеделие нашата храна дори сама по себе си е бедна на жизненоважни хранителни вещества.

хранителна доабвка за енергия на деня

7 Ползи от употребата на хранителни добавки.

 1. Някои зелени прахове могат да помогнат за детоксикацията и правят тялото  по-алкално – което означава по-високо при скалата на рН от нула до 14.
 2. Консумацията на прах от зеленчуци обаче няма да повлияе на pH на кръвта, което тялото строго контролира в тесен диапазон от 7,35–7,45.
  От друга страна, pH на урината се колебае в по-широк диапазон от 4,5–8,0.
 3. Яденето на зеленина и други зеленчуци може леко да повиши pH на урината, което я прави по-алкална.
 4. Някои изследователи твърдят, че дори лекото повишаване на алкалността на урината може да помогне на тялото да се освободи от токсините, като пестициди и замърсители.
 5. Консумирането на зелени прахове може да поддържа детоксикацията и по други начини. Например, когато черният ни дроб детоксикира определени съединения, се генерират вредни свободни радикали.
 6. Хранителните добавки са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с тези свободни радикали.
 7. Хранителните добавки могат да подобрят цялостното благосъстояние, да поддържат имунната функция и да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания. Увеличават енергията и детоксикация.

Хранителните добавки заместител ли са на пресните плодове и зеленчуци ?

Консумирането на голямо разнообразие от пресни зеленчуци и други продукти е най-добрият начин за постигане на хранителен баланс и избягване на излишъци от всяко едно хранително вещество.

В целия си вид зеленчуците ни дават удовлетворение при дъвчене и са с високо съдържание на вода. И двата аспекта насърчават чувството за пълнота и могат да помогнат за предотвратяване на преяждането. В тази връзка хранителните добавкиса по-малко задоволителни .
Освен това, хранителните добавкиимат ниско съдържание на фибри, и осигуряват само 1-2 грама на порция, въпреки че понякога се добавят допълнителни фибри.

 

алкализиране на тялото и ph баланс

Как да използвате хранителните добавки?

За най-добри резултати трябва да се следват инструкциите на кутията със зеления прах, който се закупува.
Най-често се разбърква прахът във вода, сок, мляко или млечни заместители и смутита.
За безопасност на храните, се охлаждат всички рехидратирани зелени прахове, ако не се консумират веднага.

Ако предпочитате да не пиете зелените суплименти, можете да направите следното:

 • Добавете ги към бъркани яйца или омлет
 • Поръсете ги върху печени зеленчуци
 • Смесете ги в домашен салатен дресинг
 • Разбъркайте ги в зеленчуков дип
 • Добавете ги към супа

 

[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Хранителната добавка Alka®

 

 

 

bg_BGБългарски