Реабилитирането на витамин D | Alka®

[lwptoc depth=“2″]

Реабилитирането на витамин. Предозирането с Витамин D не е толкова опасно за здравето

 

Токсичното недоразумение за витамин D

До скоро витамин D се смяташе за „черната овца“ от семейството на витамините, тъй като прекомерно голямото му количество в кръвта би могло да причини неблагоприятно високи нива на калций и понякога бъбречна недостатъчност. Нови изследователски проучвания показват, обаче, че опасностите от предозиране на витамин D са преувеличени и естественият витамин D3 (известен още като холекалциферол) има много по-малко токсичен потенциал, отколкото се смяташе досега.

Също така са открили, че витамин D3 до 10 000 IU на ден е безопасен за лица, които не са предразположени към високо съдържание на калций в кръвта. Освен това, документирани случаи на токсичност са възникнали само при прием на 40 000 IU на ден или повече.
Витамин D е много важен и безопасен, но както при всички мастно-разтворими витамини, той се задържа в организма и по този начин може да се надхвърли допустимия лимит на дозиране.

 

Витамин D набавяме чрез слънчевата светлинаКакво представлява витамин D

Витамин D е всъщност събирателен термин за витамин D2 (ергокалциферол) и  D3 (холекалциферол). Той е мастноразтворим витамин, който има функцията на хормон и регулира изграждането на костите и усвояването на калций и фосфор от червата. Участва в транспорта на калций между костите и кръвта.

Тялото може само да го произвежда и да поддържа здравословни нива стига да е изложено достатъчно време на слънце и то без слънцезащитни препарати.

Прието е, че тялото ни може да произведе между 10 000 и 25 000 IЕ (международни единици) витамин  D дневно при излагане на цялото тяло за няколко часа в зависимост от интензитета на греене, сезона и типа кожа.

Количеството на витамин D, което се метаболизира в тялото ни, зависи от това:

  • по кое време на деня се излагаме на слънце – кожата произвежда повече витамин D по средата на деня.
  • къде живеем – колкото по-близо до екватора, толкова по-добре. Колкото повече топли месеци, по- добре.
  • какъв е цвета на кожата – при светла кожа се произвежда по-бързо витамин D в сравнение с по-тъмна.
  • каква част от кожата е изложена на слънце – колкото по-голяма част от кожата е изложена, толкова повече витамин D ще произвежда тялото ни.

Важно е обаче кожата да не изгаря. В противен случай търсеният здравословен ефект се губи за сметка на здравословен дефект.

 

Витамин D повече необходим от очакваното

Дълги години препоръчителният дневен прием (ПДП) за витамин D варира от 600 до 800 IU, но сега вече е ясно, че голяма част от хора се нуждаят от много повече. Всъщност, сега изследователите изчисляват, че възрастен човек използва около 3000 – 4000 IU витамин D дневно, като по-голямата част от него се получава при излагане на слънчева светлина. Те установили, че много хора ще се нуждаят от ежедневен прием от поне 2200 IU, за да поддържат адекватни нива на витамин D в кръвта, а тези, склонни към дефицит, могат дори да се нуждаят и от повече.

Как се измерва витамин D

Биологично активният 1,25 (OH) 2D има период на полуразпад (времето, което е нужно за едно количество да намалее наполовина от първоначалната си стойност) измерен в часове и е тясно свързан с концентрациите в кръвта на калций, паратхормон (РТН) и фосфат.

Поради строгото хомеостатично регулиране на концентрацията на 1,25 (OH) 2D в кръвта обаче, този маркер не се използва като биомаркер на статуса на витамин D, а по-скоро отразява функцията на витамин D.

Поради тази причина най-често се изследва плазмената или серумна концентрация на 25 (OH) D познат още като общ витамин D (Vitamin D total). Той включва витамин D от хранителни източници 25 (ОН) D2

и витамин D с диетичен или дермален произход 25 (OH) D3. Серумният    25 (OH) D има сравнително дълъг период на полуразпад от около 13-15 дни и се счита за добър маркер относно статуса на витамин D (и двата D2 и D3).

 

Референтни стойности и препоръчителни дози на витамин D

Преди да посочим референтни стойности и препоръчителен дневен прием, определени от EFSA (European Food Safety Authority) и БАБХ (Българска агенция за безопасност на храните) е важно да отбележим, че има различни мерни единици, които се използват за измерване на витамин D:

  • ng/ml = нанограм на милилитър
  • nmol/l = наномол на литър
  • μg /I = микрограм на литър
  • IЕ или IU = международни единици

За да преобразувате от една мерна единица в друга, може да използвате тези насоки:

  • 1 μg  = 40 IU или IE
  • 1 IE или IU = 0.025 μg
  • или 1 IЕ Vitamin D3 = 0,025 μg Vitamin D3
  • х nmol/l: 2.5 = z ng/ml
  • y ng/ml x 2.5 = z nmol /I

Европейският орган за безопасност на храните приема, че серумна концентрация на 25 (OH) D3 от 20 ng/ml или 50 nmoI/L е подходяща средна целева стойност за всички групи от населението. Ето и референтните граници посочени от EFSA:

  •  Добра стойност: 40 до 80 ng/ml (препоръчително е дори да е над 50 ng/ml)
  • Лека липса: 20 до 30 ng/ml
  • Тежък дефицит: под 20 ng/ml

 

С оглед на посочените по-горе референтни стойности, EFSA дава

Препоръки за дневен прием на витамин D

За възрастни препоръчителният дневен прием е определен на 15 мg/ден, въз основа на мета-регресионен анализ и като се има предвид, че при този прием по-голямата част от населението ще постигне серумна концентрация на 25 (OH) D близо до или над целевите минимални 20 ng/ml. За деца на възраст от 1 до 17 години препоръчителният дневен прием на витамин D се определя на 15 мg/ ден.

За кърмачета на възраст 7-11 месеца препоръчителният дневен прием на витамин D се определя на 10 мg/ден. За бременни и кърмещи жени EFSA определя същия дневен прием, както и за не- бременни жени и такива, които не кърмят, т.е. 15 мg/ден. EFSA подчертава, че анализът е направен по данни, събрани при условия на предполагаем минимален синтез на витамин D от кожата. При наличието на кожен синтез на витамин D от слънцето, изискването за допълнителен прием на витамина е по-ниско.

Тъй като нивото на витамин D в кръвта варира според сезона, добре е да се тествате два пъти годишно, веднъж в средата на зимата и отново през лятото, за да определите нуждата си от добавки с витамин D през цялата година.

Вече знаем, че нивото на витамин D в кръвта от поне 32 ng / mL (еквивалентно на 80 nmol / L) е необходимо за оптималното усвояване на калция и за защита на костите. По-високото ниво на кръвта от 50 – 60 ng / mL изглежда допълнително засилва имунната функция и подпомага предотвратяването на широко разпространени дегенеративни заболявания, включително много ракови заболявания. Важно е редовно да тествате нивото му, за да знаете дали настоящият ви начин на живот и прием на хранителни вещества и добавки ви осигуряват адекватно количество от това многостранно, поддържащо живота хранително вещество.

Храни, богати на витамин D
Храни, богати на витамин D

Бъдете внимателни с употребата на добавки с витамин D.

Въпреки че витамин D е очевидно по-безопасен, отколкото се смяташе досега, винаги е разумно да се консултирате с Вашия медицински специалист, за да определите Вашата конкретна програма за допълване. Хората със специфични здравословни проблеми и тези с нарушения като бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, високо съдържание на калций в кръвта, хиперпаратиреоидизъм, саркоидоза, белодробен карцином, неходжкинов лимфом или левкемия не трябва да използват добавки с витамин D, освен ако не са под ясно указание на техният лекар.

 

Информирайте се за изследователското развитие на темата за значението на витамин D.

Продължаващите научни изследвания на витамин D са невероятни с различни нови и важни изследователски статии и доклади за клинични изпитвания, които се публикуват всеки ден. Както изглежда, почти всеки проблем за здравето, който изследователите разглеждат, е повлиян по един или друг начин от витамин D. Най-добрият начин да бъдете в течение с тези проучвания е да наблюдавате основните сайтове за витамин D.

bg_BGБългарски