Зеленолистните зеленчуци са най-доброто, което можете да дадете на тялото си, особено през пролетта и лятото, когато всички те са в изобилие.
Листните зеленчуци са богати на фитонутриенти и антиоксиданти, сред които витамин С, лутеин и зеаксантин.
Витамин С помага на организма да образува колаген, а той е основен компонент на хрущялите и спомага за общата им гъвкавост, може да намали риска от артрит и поддържа кожата и косата здрави и красиви.
Някои изследвания показват, че витамин С може да забави загубата на костна маса и да намали риска от фрактури.
Хлорофилът е вид фитонутриент, който придава на зеленчуците зеления цвят. Той е основния компонент от “кръвта” на зеленчуците, така както хемоглобинът е основен компонент в човешката кръв. Той спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми и има детоксикиращо въздействие върху черния дроб.
Зеленолистните зеленчуци са също така богати на фибри, които спомагат за извеждането на токсините от тялото и улесняват работата както на черния дроб, така и на дебелото черво.
Фибрите имат способността да ограничават натрупването на “лошия” холестерол, като така подобряват работата на сърцето. Те забавят бързото усвояване на въглехидратите, предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар и са от първа необходимост за хора с хипогликемия и диабет. Тревите съдържат и много вода, която помага организмът да бъде добре хидратиран и допринасят за красива кожа и коса.
Някои листни зеленчуци са особено богати на калций, който помага за здрави зъби и кости и намалява общия риск от остеопороза. Калцият също подобрява мускулната функция и регулира кръвното налягане.
Зеленолистните зеленчуци съдържат и калий, който допълнително предпазва от остеопороза и помага за балансиране нивата на кръвното налягане.
4. В зелените растителни храни има още бетакаротин, който допринася за растежа и възстановяването на тъканите в тялото.
5. Листните зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и загуба на паметта.
6. Витамин Е в зелените зеленчуци работи заедно с витамин С, за запазване на кожата здрава с напредване на възрастта.
Най-добрите зелени зеленчуци и треви, които е добре да консумирате ежедневно, са: рукола, зелеви, цикория, маруля, спанак, ряпа, кресон, броколи, радикио, както и билките: магданоз, копър, босилек, кориандър, мента, алое вера и всички видове кълнове.
Старайте се да ядете минимум по една салата на ден с преобладаващо зелени зеленчуци в нея.
Съвети и идеи за приготвяне на многоцветни салати, които ще ви помогнат да ядете вкусни и различни листни зеленчуци всеки ден.
- Основата част на салатата трябва винаги да е от нещо зеленолистно, колкото по-тъмнозелено, толкова по-добре.
Вариантите са: маруля, спанак, рукола, кейл, зеле, айсберг, зелен микс и др. - Пълнежът на салатата или засищащата част може да са нарязани на кубчета краставица, тиквичка, авокадо или и трите.
- Стремете се към разнообразие в салатата. Помнете, че всеки различен по цвят зеленчук е носител на различни фитонутриенти и за да си набавите голямо разнообразие от тях е добре да добавяте всеки ден различен цвят в салатата си. Освен това зеленото е винаги по-красиво с малко цвят в него. Вариантите са: морков, чушка, чери домати, репички, червено цвекло, фенел и др.
- Използвайте за овкусяване пресни билки и подправки като: магданоз, див лук, пресен лук, пресен чесън, босилек, мента, кълнове също трябва да присъстват в салатите.
- Смело може да добавяте към вашите многоцветни салати и семена: чия (предварително накисната), белен коноп, белен сусам или счукано ленено семе.
Примерни зеленолистни салати
Вариант 1:
- 150 гр спанак
- 50 гр тиквичка, нарязана на кубчета
- 70 гр червено цвекло, настъргано
- 10 гр магданоз, нарязан на дребно
- 20 гр сурови орехи, леко натрошени
- 180 гр зелена салата 50 г авокадо, нарязано на кубчета
- 50 гр морков, настърган
- 10 гр див или пресен лук
- 10 гр белен счукан сусам
Вариант 2:
- 200 гр спанак
- 100 гр рукола (или айсберг)
- 100 гр маруля
- 70 гр спанак
- 50 гр краставица
- 40 гр тиквичка на кубчета
- 30 гр репички
- 30 гр чери домати
- 10 гр див или пресен лук
- 10 гр кедрови ядки
- 10 гр магданоз
- 10 гр нар
Съвет
Веднага след като купите зеленолистните зеленчуци ги измийте, по възможност озонирайте, нарежете и съхранявайте в стъклени съдове в хладилника. Така издържат до 5 дни. По този начин, когато дойде време за салата, ще можете много бързо да си я приготвите.
Процедирайте по същия начин с краставиците, тиквичките, морковите, чушките, репичките и цвеклото. Единствено авокадото не е добре да се нарязва предварително, защото се окислява и потъмнява бързо, ако не му добавите веднага сок от лимон или лайм.
Когато използвате сурови ядки за обогатяване на салатите, винаги ги накисвайте 5-6 часа предварително в студена вода. Суровите ядки имат в себе си вещества, които са трудни за храносмилане и накисването позволява на тези вещества да преминат от ядката във водата. Накисването също така действа като покълване за тях и увеличава полезните им свойства.
Тази процедура с вода обаче намалява срока им на годност, затова използвайте в рамките на 2 дни и съхранявайте по възможност в хладилник.
Как да се храните здравословно, когато сте много заети и нямате време да приготвяте салати?
Започнете деня си с чаша Alka® Greens!
Най-доброто време от деня, за да може тялото да абсорбира хранителните вещества, е сутринта. Затова започнете деня си с чаша Alka® Greens за закуска. Отворете една от удобните индивидуални опаковки и изсипете съдържанието в чаша, добавете около 250 мл вода, разбъркайте добре и след това го пийте със своето собствено темпо.
Alka® Greens осигурява всички витамини, минерали и микроелементи нужни на вашето тяло за деня, съчетано с естествен и приятен вкус. Винаги знаете, че имате точното количество полезни вещества в чашата си, защото Alka® Greens е в опаковка – саше, съдържаща точно една порция от 10 грама.
Можете да вземете Alka® Greens по време на почивка или пътуване, тъй като сашетата са удобни за пренасяне дори във вашата чанта.
Дозировка:
Съдържанието на едно саше е 10 грама, достатъчно, за да предпазите организма си от дефицити на витамини и микроелементи и да поддържате силен имунитет. Ако страдате от липса на енергия или имате недостиг на витамини, минерали и хранителни вещества, бихте могли временно да увеличите дозата до 2 сашета, разпределени равномерно през целия ден.
Какво трябва да знаете, преди да използвате Alka® Greens:
Не превишавайте препоръчителната доза. Хранителните добавки не са заместител на разнообразна диета и здравословен начин на живот.
Не съдържа съставки от животински произход и захари. Подходяща за вегетарианци и диабетици.
Съхранение
Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Не излагайте на пряка слънчева светлина. Съхранявайте на сухо и при стайна температура.
Какво съдържа всяко 10 грамово пакетче Alka® Greens?
ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПЛОДОВЕ И ТРЕВНИ ЕКСТРАКТИ | ЗА ЗДРАВИ БЪБРЕЦИ И ПИКОЧЕН МЕХУР | ||
Пшенична трева | 2.355mg* | Златник (Енчец) | 500mg* |
Ечемична трева | 2.303mg | Гинко билоба | 10mg |
Люцерна | 1.400mg* | ||
Цвекло | 3.333mg* | ЗА ЗДРАВИ СТАВИ | |
Сладък картоф | 3.333mg* | Спирулина | 12.000mg* |
Бял картоф | 3.333mg* | Блатен тъжник | 500mg* |
Лук | 3.333mg* | Хлорела | 400mg |
Морков | 3.333mg* | ||
Праскова | 3.333mg* | В ПОМОЩ НА МОЗЪЧНАТА ФУНКЦИЯ | |
Лимон | 3.333mg* | Куркума | 40mg |
Зелен лимон | 3.333mg* | ||
Портокал | 3.333mg* | АНТИОКСИДАНТИ И НУТРИЕНТИ ЗА ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА | |
Грейпфрут | 3.333mg* | ||
Слива | 3.333mg* | Цветен прашец | 2.000mg* |
Малина | 3.333mg* | Ацерола с 50% натурален витамин C |
|
Череша | 3.333mg* | 200mg | |
Касис | 3.333mg* | Зелен чай | 1.250mg* |
Червено грозде | 3.333mg* | Джинджифил | 3.533mg* |
Ботовинка | 3.333mg* | Цитросова киселина | 100mg |
Ягода | 3.333mg* | Panmol® естествен вит.B комплекс от киноа |
|
Ананас | 3.333mg* | ||
Ябълка | 3.333mg* | B1 | 180mcg |
Кайсия | 3.333mg* | B2 | 230mcg |
Червена чушка | 3.333mg* | B3 | 2,32mg |
Патладжан | 3.333mg* | B5 | 1,03mg |
Бъз | 3.333mg* | B6 | 280mcg |
B7 | 8,4mcg | ||
ЗА ЗДРАВА ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА | Фолиева киселина | 44,35mcg | |
Фибри: | B12 | 0,45mcg | |
Гума арабика | 1.000mg | ||
Ябълков пектин | 800mg | ЗА ДОБЪР ВКУС | |
Лактоспор™: | Натурален аромат: | ||
Лактобацилус | 1,5 miljard | Горски плодове | 180mg |
Дигензим™: | Ванилия | 50mg | |
Амилаза | 45mcg | Стевия | 10mg |
Лактаза | 22mcg | ||
Целулоза | 5mcg | ||
Протеаза | 3mcg | ||
Липаза | 0,5mcg | ||
*екстрактите са дадени в еквивалентни стойности и средните количества. Без глутен и лактоза, без изкуствени добавки, без животински продукти. Може да съдържа следи от ядки. | |||
За едно саше от 10 gr:
Енергиина стойност (kJ) | 106,26 |
Енергиина стойност (kCal) | 25,3 |
Мазнини | 0,24g |
– наситени | 0,02g |
Въглехидрати | 2,20g |
– захари | 0,54g |
Фибри | 3,20g |
Протеини | 1,90g |
Сол | 0,01g |
Активни съставки за 1 дневна доза (10 gr):
*ПДП = препоръчителен дневен прием
Витамини & Минерали | Количества | ПДП* |
Витамин C | 109,86 mg | 137% |
Витамин B1 | 0,24 mg | 22% |
Витамин B2 | 0,34 mg | 25% |
Витамин B3 | 2,61 mg | 16% |
Витамин B6 | 0,32 mg | 23% |
Фолиева киселина (Vit B9) | 44,45 µg | 22% |
Витамин B12 | 0,52 µg | 21% |
Биотин (Vit B7) | 8,4 µg | 17% |
Витамин B5 | 1,03 mg | 17% |
Цинк | 1,51 mg | 15% |