Ползите от зеленолистните зеленчуци за нашата диета | Alka®

Ползите от зеленолистните зеленчуци за нашата диета

Зеленолистните зеленчуци са най-доброто, което можете да дадете на тялото си, особено през пролетта и лятото, когато всички те са в изобилие.

Листните зеленчуци са богати на фитонутриенти и антиоксиданти, сред които витамин С, лутеин и зеаксантин.
Витамин С помага на организма да образува колаген, а той е основен компонент на хрущялите и спомага за общата им гъвкавост, може да намали риска от артрит и поддържа кожата и косата здрави и красиви.
Някои изследвания показват, че витамин С може да забави загубата на костна маса и да намали риска от фрактури.
Хлорофилът е вид фитонутриент, който придава на зеленчуците зеления цвят. Той е основния компонент от “кръвта” на зеленчуците, така както хемоглобинът е основен компонент в човешката кръв. Той спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми и има детоксикиращо въздействие върху черния дроб.

Зеленолистните зеленчуци са също така богати на фибри, които спомагат за извеждането на токсините от тялото и улесняват работата както на черния дроб, така и на дебелото черво.

Фибрите имат способността да ограничават натрупването на “лошия” холестерол, като така подобряват работата на сърцето. Те забавят бързото усвояване на въглехидратите, предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар и са от първа необходимост за хора с хипогликемия и диабет. Тревите съдържат и много вода, която помага организмът да бъде добре хидратиран и допринасят за красива кожа и коса.
Някои листни зеленчуци са особено богати на калций, който помага за здрави зъби и кости и намалява общия риск от остеопороза. Калцият също подобрява мускулната функция и регулира кръвното налягане.

Зеленолистните зеленчуци съдържат и калий, който допълнително предпазва от остеопороза и помага за балансиране нивата на кръвното налягане.

4.      В зелените растителни храни има още бетакаротин, който допринася за растежа и възстановяването на тъканите в тялото.

5.      Листните зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и загуба на паметта.

6.      Витамин Е в зелените зеленчуци работи заедно с витамин С, за  запазване на кожата здрава с напредване на възрастта.

 

Най-добрите зелени зеленчуци и треви, които е добре да консумирате ежедневно, са: рукола, зелеви, цикория, маруля, спанак, ряпа, кресон, броколи, радикио, както и билките: магданоз, копър, босилек, кориандър, мента, алое вера и всички видове кълнове.

Старайте се да ядете минимум по една салата на ден с преобладаващо зелени зеленчуци в нея.

Съвети и идеи за приготвяне на многоцветни салати, които ще ви помогнат да ядете вкусни и различни листни зеленчуци всеки ден.

  •  Основата част на салатата трябва винаги да е от нещо зеленолистно, колкото по-тъмнозелено, толкова по-добре.
    Вариантите са: маруля, спанак, рукола, кейл, зеле, айсберг, зелен микс и др.
  • Пълнежът на салатата или засищащата част може да са нарязани на кубчета краставица, тиквичка, авокадо или и трите.
  • Стремете се към разнообразие в салатата. Помнете, че всеки различен по цвят зеленчук е носител на различни фитонутриенти и за да си набавите голямо разнообразие от тях е добре да добавяте всеки ден различен цвят в салатата си. Освен това зеленото е винаги по-красиво с малко цвят в него. Вариантите са: морков, чушка, чери домати, репички, червено цвекло, фенел и др.
  • Използвайте за овкусяване пресни билки и подправки като: магданоз, див лук, пресен лук, пресен чесън, босилек, мента, кълнове също трябва да присъстват в салатите.
  • Смело може да добавяте към вашите многоцветни салати и семена: чия (предварително накисната), белен коноп, белен сусам или счукано ленено семе.

Примерни зеленолистни салати

Вариант 1:

  • 150 гр спанак
  • 50 гр тиквичка, нарязана на кубчета
  • 70 гр червено цвекло, настъргано
  • 10 гр магданоз, нарязан на дребно
  • 20 гр сурови орехи, леко натрошени
  • 180 гр зелена салата 50 г авокадо, нарязано на кубчета
  • 50 гр морков, настърган
  • 10 гр див или пресен лук
  • 10 гр белен счукан сусам

 

Вариант 2:

  • 200 гр спанак
  • 100 гр рукола (или айсберг)
  • 100 гр маруля
  • 70 гр спанак
  • 50 гр краставица
  • 40 гр тиквичка на кубчета
  • 30 гр репички
  • 30 гр чери домати
  • 10 гр див или пресен лук
  • 10 гр кедрови ядки
  • 10 гр магданоз
  • 10 гр нар

 

Съвет

Веднага след като купите зеленолистните зеленчуци ги измийте, по възможност озонирайте, нарежете и съхранявайте в стъклени съдове в хладилника. Така издържат до 5 дни. По този начин, когато дойде време за салата, ще можете много бързо да си я приготвите.
Процедирайте по същия начин с краставиците, тиквичките, морковите, чушките, репичките и цвеклото. Единствено авокадото не е добре да се нарязва предварително, защото се окислява и потъмнява бързо, ако не му добавите веднага сок от лимон или лайм.
Когато използвате сурови ядки за обогатяване на салатите, винаги ги накисвайте 5-6 часа предварително  в студена вода. Суровите ядки имат в себе си вещества, които са трудни за храносмилане и накисването позволява на тези вещества да преминат от ядката във водата. Накисването също така действа като покълване за тях и увеличава полезните им свойства.

Тази процедура с вода обаче намалява срока им на годност, затова използвайте в рамките на 2 дни и съхранявайте по възможност в хладилник.

 

хранителни добавка алка греенс

Как да се храните здравословно, когато сте много заети и нямате време да приготвяте салати?

 

Започнете деня си с чаша Alka® Greens!

Най-доброто време от деня, за да може тялото да абсорбира хранителните вещества, е сутринта. Затова започнете деня си с чаша Alka® Greens за закуска. Отворете една от удобните индивидуални опаковки и изсипете съдържанието в чаша, добавете около 250 мл вода, разбъркайте добре и след това го пийте със своето собствено темпо.

Alka® Greens осигурява всички витамини, минерали и микроелементи нужни на вашето тяло за деня, съчетано с естествен и приятен вкус. Винаги знаете, че имате точното количество полезни вещества в чашата си, защото Alka® Greens е в опаковка – саше, съдържаща точно една порция от 10 грама.

Можете да вземете Alka® Greens по време на почивка или пътуване, тъй като сашетата са удобни за пренасяне дори във вашата чанта.

Дозировка:

Съдържанието на едно саше е 10 грама, достатъчно, за да предпазите организма си от дефицити на витамини и микроелементи и да поддържате силен имунитет. Ако страдате от липса на енергия или имате недостиг на витамини, минерали и хранителни вещества, бихте могли временно да увеличите дозата до 2 сашета, разпределени равномерно през целия ден.

Какво трябва да знаете, преди да използвате Alka® Greens:

Не превишавайте препоръчителната доза. Хранителните добавки не са заместител на  разнообразна диета и здравословен начин на живот.

Не съдържа съставки от животински произход и захари. Подходяща за вегетарианци и диабетици.

Съхранение

Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Не излагайте на пряка слънчева светлина. Съхранявайте на сухо и при стайна температура.

Силен имунитет Хранителна добавка Алка Грийнс

Какво съдържа всяко 10 грамово пакетче Alka® Greens?

ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПЛОДОВЕ И ТРЕВНИ ЕКСТРАКТИ ЗА ЗДРАВИ БЪБРЕЦИ И ПИКОЧЕН МЕХУР
Пшенична трева 2.355mg* Златник (Енчец) 500mg*
Ечемична трева 2.303mg Гинко билоба 10mg
Люцерна 1.400mg*
Цвекло 3.333mg* ЗА ЗДРАВИ СТАВИ
Сладък картоф 3.333mg* Спирулина 12.000mg*
Бял картоф 3.333mg* Блатен тъжник 500mg*
Лук 3.333mg* Хлорела 400mg
Морков 3.333mg*
Праскова 3.333mg* В ПОМОЩ НА МОЗЪЧНАТА ФУНКЦИЯ
Лимон 3.333mg* Куркума 40mg
Зелен лимон 3.333mg*
Портокал 3.333mg* АНТИОКСИДАНТИ И НУТРИЕНТИ ЗА ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА
Грейпфрут 3.333mg*
Слива 3.333mg* Цветен прашец 2.000mg*
Малина 3.333mg* Ацерола с 50% натурален
витамин C
Череша 3.333mg* 200mg
Касис 3.333mg* Зелен чай 1.250mg*
Червено грозде 3.333mg* Джинджифил 3.533mg*
Ботовинка 3.333mg* Цитросова киселина 100mg
Ягода 3.333mg* Panmol® естествен вит.B
комплекс от киноа
Ананас 3.333mg*
Ябълка 3.333mg* B1 180mcg
Кайсия 3.333mg* B2 230mcg
Червена чушка 3.333mg* B3 2,32mg
Патладжан 3.333mg* B5 1,03mg
Бъз 3.333mg* B6 280mcg
B7 8,4mcg
ЗА ЗДРАВА ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА Фолиева киселина 44,35mcg
Фибри: B12 0,45mcg
Гума арабика 1.000mg
Ябълков пектин 800mg ЗА ДОБЪР ВКУС
Лактоспор™: Натурален аромат:
Лактобацилус 1,5 miljard Горски плодове 180mg
Дигензим™: Ванилия 50mg
Амилаза 45mcg Стевия 10mg
Лактаза 22mcg
Целулоза 5mcg
Протеаза 3mcg
Липаза 0,5mcg
*екстрактите са дадени в еквивалентни стойности и средните количества. Без глутен и лактоза, без изкуствени добавки, без животински продукти. Може да съдържа следи от ядки.

За едно саше от 10 gr:

Енергиина стойност (kJ) 106,26
Енергиина стойност (kCal) 25,3
Мазнини 0,24g
  – наситени 0,02g
Въглехидрати 2,20g
  – захари 0,54g
Фибри 3,20g
Протеини 1,90g
Сол 0,01g

Активни съставки за 1 дневна доза (10 gr):

*ПДП = препоръчителен дневен прием

Витамини & Минерали Количества ПДП*
Витамин C 109,86 mg 137%
Витамин B1 0,24 mg 22%
Витамин B2 0,34 mg 25%
Витамин B3 2,61 mg 16%
Витамин B6 0,32 mg 23%
Фолиева киселина (Vit B9) 44,45 µg 22%
Витамин B12 0,52 µg 21%
Биотин (Vit B7) 8,4 µg 17%
Витамин B5 1,03 mg 17%
Цинк 1,51 mg 15%

 

Хранителна добавка Alka® Greens
Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина
bg_BGБългарски