Как да се справим със сенната хрема? | Alka®

Отново идва пролет. Температурите се повишават, а заедно с тях нараства и желанието за по-голяма активност, за напускане на затворените помещения и разходки сред природата.

Навън Ви очакват слънце, свежест, зеленина и… сенна хрема.

Все повече са хората, за които пролетта не е приятно изживяване. Вместо да носи радост и оживление, съзвучно с пробуждането на природата, периодът се превръща за тях в наказание.

Хората, страдащи от сенна хрема не могат да се насладят на пролетта. Зеленината и миризмата на цветята не ги очарова, защото с тях идват кихането, течащия или запушен нос, сърбежът в очите. А след това и поредната доза лекарства.

Всъщност съществуват  напълно естествени начини за борба със сенната хрема, които са често по-ефективни от лекарствата и нямат нито един от страничните ефекти от приема на антихистамините.

Дихателните, а и всички останали алергии драстично нарастват през последните години. 20 до 25% от европейците страдат от различни форми респираторни алергии.

Експертите продължават да изследват причините за това. Успоредно с индивидуалното генетично предразположение, изтъкват и други фактори на влияние като климатичните промени или по-добрите хигиенни условия на живот.

Сенната хрема е не само обременяващо, но също прогресиращо (т.е. влошаващо се с всяка следваща година) заболяване.

Алергичната хрема е реакция на организма срещу полените на различни растения, животинските косми, акарите или плесенните гъби, погрешно възприемани от имунната система като опасни агресори, от които организмът трябва да бъде защитен.

Терминът „сенна хрема” се налага през 19 век, когато болестта за първи път е била свързана с контакта с треви или сено. Непрекъснато течащ или запушен нос, сълзящи очи, кихане и възпаления на конюнктивите са типичните симптоми на сенна хрема, но често пъти е засегната също и бронхиалната лигавица. Това се изразява в кашлица и понякога недостиг на въздух (алергична астма).

Една друга дългосрочна последица може да бъде синузитът: проявява се в чувство за напрежение и тежест в главата, главоболие при движение, умора, раздразнителност, нощна кашлица и болки в синусите. Сериозността на заболяването, често пъти определяно небрежно като „хрема”, се вижда най-вече от медицинските статистики – рискът за развитие на хронична астма при болните от сенна хрема е три пъти по-висок от незасегнатите от заболяването.

При развитието на астма, специалистите говорят вече за т.нар. „смяна на етажите”, което означава, че от „баналното” алергично дихателно смущение се е развило астматично заболяване с хроничен характер. Първите признаци на сенната хрема се проявяват най-често в детските или юношеските години, но все по-често се забелязват и в по-напреднала възраст.

Сенната хрема е не само обременяващо, но също прогресиращо (т.е. влошаващо се с всяка следваща година) заболяване.

Нелекуваната сенна хрема се развива в алергична астма в 40% от случаите. Ето защо навременното и адекватно лечение на болестта е от особена важност.

За правилното диагностициране на алергичен ринит често пъти е достатъчно установяването кога и къде се проявяват оплакванията, тъй като болестната картина е пряко свързана с характерни сезонно проявяващи се симптоми.

За сметка на това много по-трудно е тя да бъде свързана с конкретен алерген. За това би могло да помогне единствено провеждането на специален алергичен тест.

Какво е необходимо да направите?

Сенната хрема задължително трябва да бъде лекувана. Хипосенсибилизацията, наричана още специфична имунотерапия, се препоръчва от Световната Здравна Организация като единственото ефикасно лечение срещу инхалаторни алергии.

В период от минимум 3 години в тялото на пациента се въвежда провокиращото алергията вещество с постепенно увеличаване на дозите, докато организмът не се приспособи към него и алергичните реакции не намалеят или изчезнат напълно.

Голямото изобилие от медикаменти под формата на спрейове, таблети или капки с антихистаминови активни вещества успокояват оплакванията. Помагат също и антиалергичните кортизонови препарати.

Но трябва да бъдете внимателни!

Отбъбващите капки за нос трябва да се използват пестеливо, тъй като към тях може да се развие зависимост.

Освен това при продължителна употреба (повече от 3-5 дни) носната лигавица изсъхва до степен да реагира с вторична хрема – т.нар. медикаментозен ринит. Кортикостероидите трябва да се използват само по лекарско предписание и много точно дозирани, тъй като потискат не само алергичните реакции, но заедно с това и имунната система, като правят организма по-податлив на инфекции.

Антихистаминовите средства, които блокират освобождаващия се при алергии хистамин, имат много бързо действие, но е по-ефективно да бъдат вземани като превантивно средство, а не при налични изострени симптоми.

Те също се приемат само по лекарско предписание и с тях не бива да се прекалява, защото се наблюдават негативни странични ефекти. Затова при избора на антихистаминови медикаменти по възможност се ориентирайте към по-модерните препарати, при които тези ефекти са сведени до минимум.

Как още можете да си помогнете?

Оздравителният и възстановителен процес на раздразнените лигавици може да бъде подпомогнат и от по-слабо ефективни, но затова пък напълно безвредни средства.

Може да се постигне значително подобрение на сенната хрема и чрез природни средства (комбинации от билкови продукти, етерични масла и т.н.) и дългосрочни промени в диетата, които да дадат на тялото необходимите инструменти за справяне със сенната хрема.

Основното при тях е редовното и често прилагане, за да не се допусне изостряне на алергичното състояние, което да налага употребата на силни медикаменти.

Ето някои от тях:

  • Често измивайте лицето си с чиста студена вода – веднага ще почувствате облекчение. Водата свързва и отстранява полепналите полени, охлажда раздразнените участъци, успокоява сърбежа и отбъбва възпалените лигавици.
  • Промивайте очите и носа си със солен разтвор. За целта кипнете половин чаша вода с ¼ чаена лъжичка готварска сол, изстудете разтвора до температурата на човешкото тяло и промивайте носа и очите 2-3 пъти на ден. Освен промивките на носа с натурални соли, можете да ползвате и много по-удобните спрейове с морска вода (от аптеката).
  • Инхалациите при всички случаи ще доведат до облекчение. Добавете 1-2 супени лъжици готварска сол към купа с гореща вода и вдишвайте горещите пари под кърпа около 10 минути.
  • Успокояващото действие ще е по-силно, ако към разтвора се добави лайка. Етеричните масла (евкалиптово, анасоново, ментово) могат да бъдат използвани както за инхалации, така и да се употребяват под друга форма (мазила, капсули, таблети). Те отпушват носа и освобождават дишането, имат противовъзпалително и антисептично действие.
  • Препаратите за нос с вазелинова (парафинова) основа създават предпазен слой, изолират лигавицата от действието на полените и по механичен път предотвратяват алергичните симптоми.

 

алкална диета рак

Дългосрочно облекчение

Балансираното хранене и добрата диетата могат да имат огромен ефект върху способността на тялото да се бори и да се справя със сенната хрема.

Когато даваме на тялото си необходимите инструменти, то може да се справи с почти всичко. Когато живеем на „нездравословна“ или киселинно образуваща диета, ние възпрепятстваме способността на тялото ни да се справи с полените – чуждите тела, които навлизат в дихателната ни система и предизвикват алергична реакция.

Ето кои са специфичните хранителни вещества, които трябва да осигурите на тялото си преди и след срещата с полените:

  • Омега 3: Изследванията предполагат, че тези ненаситени мастни киселини  могат да намалят възпалителните процеси в организма, което ги прави много ефективна в борбата със симптомите и лечението на сенната хрема. Получаването на омега 3 мастни киселини чрез диета е трудно, въпреки че консумацията на прясна, мазна риба е добро начало.
  • Антиоксиданти: по-специално флавоноиди (които се намират в почти всички пресни зеленчуци). Те предотвратяват отделянето на възпалителния хистамин от имунните клетки, а каротеноидите (намират се в оранжевите храни (като моркови и сладки картофи, тикви и т.н.) помагат за освобождаване на дихателните пътища. Антиоксидантите имат и цял куп други ползи, включително засилване на имунната система.
  • Лесно усвоими витамини и минерали от растителни източници – дефицитът на витамини и минерали може да отслаби имунната система и да ни направят по-уязвими към алергии.

За да се образуват имунни клетки в тялото ни, са нужни достатъчно градивни елементи:  витамини – C и D, B6, B12 и  минерали – най-вече цинк, мед, желязо и селен.

Тези хранителни вещества се намират в големи количества в диета, богата на плодове, зеленчуци, кълнове и ядки.

Когато не сме в състояние да се храним пълноценно, трябва да осигуряваме на тялото си необходимите му хранителни вещества чрез прием на растителни хранителни добавки.  Те поддържат тялото леко алкално и осигуряват на клетките нужното количество енергия.

Защо алкализиращите минерали са толкова важни за здравето?

Направете живота си по-лек

Физическа активност:
Научните изследвания доказват, че сенната хрема е по-разпространена при хора, които са физически неактивни. Ако успеете да увеличите активността си, ще можете да се радвате на повече енергия, умствена яснота и здраво тяло. И най-вече на живот без кихане, хрема и сърбящи очи.

Грижа за тялото: Преди сън взимайте душ и измивайте косата си, за да премахнете полепналите по нея полени.

А дрехите, с които сте излизали навън, дръжте надалече от спалното помещение. Ограничете алергията си само до действието на полените.

При наличието на един вид алергия, особено ако е в изострена форма, е много възможно да бъдат отключени успоредни алергични реакции на организма към стари или непознати досега на имунната система алергени. Ето защо:

  1.  Бъдете внимателни по отношение на други вдишвани алергени (домашен прах, животински косми, битови химикали).
  2. Гледайте да се предпазите от ухапвания на насекоми, а ако това все пак се случи, вземете мерки за неутрализиране на инсектната отрова.
  3. Ограничете до минимум употребата на животински белтъчини (месни, рибни, млечни продукти и яйца), както и пържените или консервирани храни.
  4. Избягвайте консумацията на шоколад, мед, ягоди, киви, праскови, домати, цитрусови плодове и други хранителни алергени.
  5. Подбирайте внимателно козметиката, която ползвате (най-добре е тя да бъде специализирана). Носете широки и удобни дрехи от естествени материи, слънчеви очила с пластмасови рамки и бижута от благородни метали, за да предотвратите появата или изострянето на контактна алергия.

минерален комплекс alka minerals

Минерален Комплекс Alka® Minerals

  • Осигурява 10 от най-важните за тялото минерали- калций, магнезий, калий, цинк, желязо, мед, манган, молибден, селен, хром.
  • Съдържа Calcified Atlantic Seaweed®- високо алкална съставка, произведена от океански водорасли Red Algae.
  • Има в състава си кълнове от пшенична и ечемична треви отглеждани в Австрия и Германия
  • Не съдържа глутен, лактоза, ГМО, изкуствени оцветители и подсладители.

соли за вана alka bath

рН-балансираща и минерализираща грижа за тялото с Alka® Bath

  • Карбонати и бикарбонати за дълбоко намаляване на киселинното съдържание
  • 12 различни вида полу-скъпоценни камъни в чист прахообразен вид
  • Нерафинирана Хималайската сол съдържаща 84 минерали и микроелементи
  • Калций и магнезий за отпускане на мускулите
  • Калий и натрий за оптимално регулиране на хидратацията
  • Насладете се на релаксиращa алкална вана и подхранена, здрава кожа със соли за вана Alka® Bath

 

 

 

bg_BGБългарски